Idei de preparare a alimentelor fermentate

1
selfp

Fermentaţia nu şi-a pierdut importanţa nici în prezent, cu toate că metodele de procesare a alimentelor au avansat constant. Acest proces este util şi sănătos, dar  cum îl obţinem acasă? Vestea bună este că putem aduce o notă modernă borcanelor din cămară  prin folosirea sparanghelului a ciupercilor de pădure sau chiar a fructelor.

Sparanghel fermentat

Aveţi nevoie de un borcan de 1l, 500 g de sparanghel, 3 fire de mărar, 2 cepe verzi, o linguriţă de boabe de piper, o linguriţă de boabe de muştar, apă filtrată sau de izvor, 2 linguri de sare de mare, câţiva castraveţi mari.

Spălaţi şi tăiaţi sparanghelul astfel încât să încapă în borcan în poziţie verticală (lăsaţi aproximativ 7 cm loc liber la suprafaţa borcanului. Înlăturaţi tulpinile mărarului, tocaţi ceapa şi adăugaţi-le în borcan împreună cu sparanghelul şi boabele. Dizolvaţi sarea într-o cantitate mică de apă şi vărsaţi peste legume. Aşezaţi totul strâns. Adăugaţi apa, astfel încât toate legumele să fie scufundate, iar până la gura borcanului să rămână 5 cm de spaţiu liber. Aşezaţi castraveţii deasupra, pentru a împiedica ridicarea legumelor la suprafaţă, apoi puneţi capacul borcanului. Capacul trebuie înşurubat doar pe jumătate, pentru a evita explozia din cauza fermentaţiei. Procesul de fermentaţie este gata într-o săptămână. Veţi şti când sparanghelul este gata de consum, atunci când lichidul este acidulat. Înlăturaţi castraveţii şi păstraţi borcanul în frigider. Este valabil pentru 6 luni.

Ciuperci fermentate

Aveţi nevoie de un borcan de 1l, 500 de g ciuperci, câteva fire de cimbru proaspăt, câteva fire de măghiran proaspăt, 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi, două linguri de sare de mare, apă filtrată sau de izvor.

Adăugaţi toate legumele în borcan, sarea şi apa. Aveţi grijă să rămână spaţiu liber de 3 cm. Lăsaţi să fermenteze până la 5 zile şi păstraţi borcanul în frigider.

Kefirul- regele fermenților benefici

Aveţi nevoie de un borcan, filtru de cafea/tifon/prosop de hârtie, un elastic, o sită (strecurătoare), o lingură de lemn, o lingură de seminţe de kefir, o cană de lapte crud.

Adăugaţi seminţele de kefir în borcan şi turnaţi laptele peste acestea. Acoperiţi gura borcanului cu tifonul, prosopul de hârtie sau filtrul de cafea şi fixaţi-l cu ajutorul elasticului. Lăsaţi borcanul afară pentru 24 de ore, însă nu sub razele soarelui. După fermentaţie, strecuraţi conţinutul borcanului într-un recipient, apăsând cu lingura de lemn. După ce aţi separat seminţele de kefir, păstraţi recipientul în frigider.

Acestea sunt numai câteva exemple de alimente fermentate, însă lista este deschisă. Aşadar, pentru o viață sănătoasă, acordați o atenție sporită alimentației!

Citește și Conserve de legume „handmade” livrate la domiciliu

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here