Suntem în prim post al Ceăciunului şi nu se mănâncă de dulce. Dar în acest post se dau multe dezlegări la peşte, acesta fiind şi foarte recomandat de medici pentru alimentaţie. De Sfântul Andrei, Sfântul Nicolae şi Sfântul Sava se mănâncă peşte dar şi sâmbetele şi duminicile, astfel încât se poate face în această perioadă o adevărată cură de peşte.
Există o multitudine de reţete clasice de gătit peştele dar şi reţete mai noi, preluate din diferite culturi.
O rețetă savuroasă, ușor de pregătit, care te duce cu gândul la frumoasele concedii petrecute în însorita Grecie: Keftedes (Chiftelute de cod) cu sos de roșii și măsline verzi, Skordalia (piure de cartofi cu usturoi) și salată de pătrunjel.
Ingrediente pentru două porții:
Chifteluțe:
File de cod: 300 gr
Oua: 1 buc
Pezmet din pâine integrală: 70 gr
Chimion: 1 ligurită rasă
Ghimbir pudră: 1 lingurită rasă
Sare, piper: după gust
Ulei pentru prăjit: 100 ml
Sosul de rosii:
Roșii decojite: 200 gr
Măsline verzi fară sâmburi: 50 gr
Usturoi: 1 cățel
Busuioc: 1 liguriță sau câteva frunze prospăt tocate
Unt: 20 gr
Ulei de măsline: 10 ml
Vin alb: 10 ml
Sare: 1gr
Piper: 1gr
Zahăr: 5 gr
Skordalia:
Cartofi: 250 gr
Usturoi: 1 cățel
Ulei de măsline: 70 ml
Oțet de vin: 5 ml
Sare: 2 gr
Piper: 1 gr
Chilli: 1 gr
Ridichie: 1 buc
Salata de pătrunjel
Pătrunjel: 2 legaturi
Ceapă roșie: 50 gr
Lămâie: 20 ml
Ulei de măsline: 10 ml
Sare, piper: după gust
Mod de preparare :
Punem pezmetul și condimentele pentru chiftelute într-un food procesor și mixăm 10 secunde. Adăugam oul și fileul de pește, amestecam bine totul, apoi transferam compoziția într-un bol.
Porționăm în biluțe de aproximativ 5 cm, încalzim ulei într-o tigaie antiaderentă și prajim chifteluțele pană devin aurii. Le scoatem pe un platou pe care așezăm șervețele, pentru a absorbi excesul de ulei.
Într-o crăticioară punem ulei de măsline și sotam ușor usturoiul împreună cu măslinele tocate mărunt. Adăugam roșii tăiate cubulețe, busuiocul, zahărul, sarea și piperul. Dupa 3-4 minute, stingem cu vin alb și adăugam untul. Lăsam să fiarbă sosul 5 minute, după care îl blendăm până devine fin. Punem sosul înapoi în crăticioară, adăugăm chifteluțele și mai fierbem câteva minute.
Cartofii pentru skordalia îi curățăm, îi tăiem în 4, după care îi fierbem în apă cu sare și un praf de fulgi de chili. Când se desfac ușor cu vârful unei furculițe, sunt gata. Se strecoară și se lasă deoparte câteva minute. Într-un blender mixăm uleiul de măsline cu oțet și cățelul de usturoi, sare și piper. Zdrobim cartofii și amestecăm cu uleiul aromatizat.
Pentru salata de pătrunjel, spălam bine legăturile de pătrunjel și le uscăm ușor cu niște șervețele, după care îl tocăm mărunt, tocăm și ceapa roșie, apoi le amestecăm și le asezonăm cu ulei de măsline, sare, piper și lămaie, după gust.
[…] Rețetă: Chifteluţe de peşte […]