Ai decis să cumperi un cazan pe lemne? Ai aici informații care te vor ajuta!

1

În doar câțiva ani, cazanul pe lemne a devenit un best-seller al soluțiilor de încălzire în multe locuințe. Pe lângă imaginea curată a lemnului, acest tip de instalație permite ca proprietarii locuinței să facă economii reale.

Cum funcționează un cazan pe lemne?

Un cazan pe lemne funcționează într-un mod destul de simplu, pe baza aceluiași principiu ca și un cazan pe păcură sau un cazan pe gaz de joasă temperatură. Intuitiv, în cazul unui cazan pe lemne, combustibilul utilizat de alte tipuri de cazane (de exemplu: petrolul sau gazul) este înlocuit cu lemn. Lemnul este depozitat în cazan și, pe măsură ce arde, încălzește apa din circuitul de încălzire. Această apă caldă merge direct la radiatoarele și/sau la încălzirea prin pardoseală din casă. Pe drumul de întoarcere, apa pierde căldură și se întoarce la cazan pentru a se încălzi din nou.

Tipuri de cazane pe lemne

Există diferite tipuri de cazane pe lemne: bușteni, peleți sau așchii de lemn. În funcție de modelul ales, focul poate fi alimentat automat sau manual. Puterea cazanului variază în funcție de nevoile utilizatorului. Producătorii oferă:

  • Cazane combinate cu două surse de alimentare cu lemn: bușteni și peleți, pentru a limita dependența de o singură sursă de alimentare;
  • Cazanele pe lemne în condensație sunt extrem de eficiente, cu un randament foarte ridicat, o ardere optimizată și un tiraj foarte precis. Calitatea cazanelor cu lemne în condensare este echivalentă cu cea a cazanelor pe gaz sau pe petrol de pe piață.

Avantajele unui cazan pe lemne

Avantajele utilizării cazanului pe lemne includ următoarele aspecte:

  • Lemnul este cel mai ieftin combustibil de pe piață, pentru încălzire. Prin echiparea casei cu un cazan pe lemne sau cu un cazan pe peleți, se vor face economii la consum;
  • Presupune folosirea unei surse de energie regenerabilă, spre deosebire de petrol și gaz, care sunt combustibili fosili poluanți;
  • Această energie, care este lemnul de foc, poate proveni și din deșeuri de la o fabrica de cherestea – deșeuri care sunt reprocesate în peleți de lemn sau în așchii de lemn;
  • Instalarea unui cazan pe lemne asigură o căldură blândă pe toată durata sezonului de încălzire. Este un adevărat sistem de încălzire centrală pentru o casă;
  • Pe piața de profil sunt comercializate cazane pe lemne cu puteri diferite, putând fi achiziționate în funcție de nevoi.

Alte aspecte relevante – instalarea și întreținerea cazanului pe lemne

Atunci când se cumpără un cazan pe lemne, instalarea este o etapă crucială. Instalarea este momentul în care totul este pus cap la cap, acest proces poate fi nou sau pe un sistem de încălzire existent. Persoana care instalează un astfel de cazan va trebui să aibă experiență și să știe să utilizeze corect de la racorduri ppr la tot ce presupune acest proces.

Alt aspect relevant ține de întreținere. Din 2009, toate tipurile de sisteme de încălzire, inclusiv cazanele pe gaz, pe combustibil lichid și pe lemne, trebuie să fie supuse unei inspecții anuale de întreținere. Această verificare anuală obligatorie este efectuată de un inginer de încălzire profesionist, care va elibera și un certificat de întreținere. De asemenea, coșul de fum ar trebui să se curețe de două ori pe an.

Ce dimensiuni de lemn ar trebui să fie folosite?

În funcție de cazan, se poate folosi lemn de diferite lungimi. De exemplu, cu o lungime de la 30 cm la 60 cm. Dimensiunea buștenilor va depinde de mărimea șemineului și de zona de depozitare. În opinia multora, un șemineu mare, se încarcă cu bușteni de lungimea potrivită pentru a optimiza timpul de ardere.

Diferențe între o sobă cu lemne și un cazan pe lemne

Principala diferență între o sobă cu lemne și un cazan este că acesta din urmă este conectat la o rețea hidraulică care încălzește radiatoarele. De asemenea, cazanul va fi mai eficient decât soba pe lemne.

În ambele cazuri, va trebui să se instaleze un coș de fum. Lucrările de instalare a unui coș de fum trebuie să respecte standardele și să asigure un tiraj bun, motiv pentru care trebuie încredințate unei firme calificate.

un comentariu

  1. […] În doar câțiva ani, cazanul pe lemne a devenit un best-seller al soluțiilor de încălzire în multe locuințe. Pe lângă imaginea curată a lemnului, acest tip de instalație permite ca proprietarii locuinței să facă economii reale. Cum funcționează un cazan pe lemne? Un cazan pe… Cititi mai multe aici: Ai decis să cumperi un cazan pe lemne? Ai aici informații care te vor ajuta! […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here