Românii nu-și asigură locuințele

2

România are aproximativ 9,7 milioane de locuințe, iar cea mai mare parte dintre acestea nu sunt asigurate, deși există lege în acest sens. Doar 1,98 milioane, adică 20,4%, dintre locuințe au o poliță de asigurare. Astfel, doar proprietarii acestor aproape două milioane de case, vile sau apartamente au șanse să-și recupereze banii în cazul unor dezastre naturale.

Cea mai mare problema este la țară unde doar una din zece locuințe este asigurată.

Datele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România arată în urma unui studiu că 8 din 10 români știu că sunt obligați să își asigure locuința împotriva dezastrelor, dar cifrele din teren arată altceva. Doar două locuințe din 10 au o astfel de poliță.

Dacă e să aruncam o privire pe regiunile unde sunt cele mai multe asigurări, Capitala conduce, cu o pondere de 38%. Urmează Ilfov, Timiș, Brașov și Sibiu. Însă cifrele nu sunt atât de mari nici în județele aflate în top.

Situația este și mai drastiă în județele de la coada clasamentului. Sub o casă din 10 este asigurată în Mehedinți, Vaslui, Teleorman, Botoșani și Olt. Ce au făcut românii? După cutremurele din Gorj au dat serverele peste cap și și-au făcut asigurări, doar că minunea a ținut doar câteva ore. După ce pericolul a trecut, pe nimeni nu a mai interesat acest subiect. Ce fac autoritățile locale? Primăriile ar trebui să verifice cine are asigurare obligatorie și cine nu, iar acolo unde nu există o astfel de poliță, să dea amendă. Între 100 și 500 lei. Doar că edilii nu se bagă la așa ceva pentru că au nevoie de voturile celor din comunitate. Și în felul acesta românii sunt încurajați să fenteze legea.

Vezi și Riscurile Juridice în Dezvoltarea Imobiliară: De la Achiziție până la Vânzare

Cine pune, totuși, legea în aplicare? Băncile! Atunci când iți cumperi o locuință cu credit, ești obligat să îți faci asigurare facultativă, însă înainte trebuie să faci celebra PAD. Totuși mișcă ceva și autoritățile și, începând cu 11 noiembrie, orice înregistrare a locuinței sau modificare din Cartea Funciară se poate face doar dacă există această poliță. Prețul ei a crecut de la 100 la 130 de lei, însă chiar și așa, suma nu este atât de mare.

2 comentarii

  1. […] România are aproximativ 9,7 milioane de locuințe, iar cea mai mare parte dintre acestea nu sunt asigurate, deși există lege în acest sens. Doar 1,98 milioane, adică 20,4%, dintre locuințe au o poliță de asigurare. Astfel, doar proprietarii acestor aproape două milioane de case, vile… Cititi mai multe aici: Românii nu-și asigură locuințele […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here