Amenajări exterioare cu 3 tipuri de pergole. Oaza de relaxare din grădina ta

1

Sunt momente când ne dorim liniște, relaxare și detașare de problemele zilnice. Dar oare aceste momente le-am putea crea chiar noi înșine, acasă? Da, indiferent că avem o casă în oraș sau la țară, sau un apartament la ultimul etaj cu o terasă generoasă, o pergolă   ne-ar prinde bine pentru a avea propria oază de relaxare. Ne ferește de soare și de ploaie și putem amenaja sub ea o adevărată cameră în aer liber.

Ca să obținem un ambient plăcut, trebuie să știm că pergola este un element arhitectural decorativ care se poate atașa în exteriorul casei, deci este indicat să avem grijă ce fel de pergole alegem. Ele pot fi din fier forjat, din lemn sau aluminiu, fiecare având un stil diferit, așa că este necesar să știm de la început ce stil se potrivește cu design-ul locuinței.

Ca să știți ce fel de pergolă vi se potrivește, am făcut o selecție cu 3 tipuri de pergole pentru grădină sau terasă.

Pergolele decorative din lemn sunt cele mai indicate construcții pentru înfrumusețarea grădinii sau a curții interioare. Sunt realizate din grinzi de lemn susținute pe stâlpi, acestea putând fi ulterior acoperite cu flori cățărătoare, sau de ce nu, cu anumite specii de fructe și legume cum ar fi căpșuni, fragi sau castraveți agățători și altele. Există multe moduri în care putem decora o pergolă, însă în funcție de plantele alese trebuie să știm că ele au nevoie de o îngrijire diferită și suplimentară uneori. Deosebit de versatile, pergolele cu stâlpii din coloane vor crea o atmosferă rafinată în stil grecesc, în schimb cele cu stâlpii din lemn vor da impresia de atmosferă rustică.

pergola din lemn 1

pergola din lemn 2

pergola din lemn 4

pergola din lemn 3

 

Pergola din fier forjat va transforma o grădină mică într-o adevarată oază de plăcere și relaxare dacă e amenajată corespunzător. În acest mod și o grădină urbană poate deveni elegantă și poate avea o atmosferă romantică. Pentru pergola din fier este important să alegem un mobilier asortat, însă contează și alegerea corpurilor de iluminat exterioare care vor contura decoruri peisagistice interesante pe timp de noapte. Fiind dintr-un material rezistent, pergola din fier forjat suportă mai multă greutate deaspura ei, deci poate fi acoperită cu sticlă, tablă sau altceva iar în timp este durabilă, poate fi recondiționată ușor prin revopsire. Cu toate acestea nu vă oferă doar protecție contra razelor solare sau ploii, va oferi și un mediu cu un confort maxim.

pergola din fier forjat 1

pergola din fier forjat 2

pergola din fier forjat 3

pergola din fier forjat 4

 

Pergola cu copertină retractabilă este indicată pentru spații cu suprafețe mari de acoperit ca de exemplu terasa unui balcon. Aici se poate obține un microclimat perfect cu umbră și lumină fără a diminua spațiu de sub aceasta. Este confecționată din aluminiu dur iar țesătura care acoperă șinele sunt dintr-un material combinat de textil și pvc, impermeabil și rezistent la intemperii. Poate fi manual sau electric cu întrerupător și telecomandă, opțional putând fi montat un senzor de soare-vânt. Șinele de culisare sunt din profil de aluminiu și au nuanța albă. Pergola cu copertină retractabilă are o izolație fonică bună, eficiență energetică și protecție față de razele soarelui.

pergola retractabila 1

pergola terasa retractabila 5

pergola retractabila 3

pergola retractabila 2

 

O pergola va crește în mod categoric valoarea proprietății, calitatea timpului liber petrecut în mijlocul naturii, la fel și perioada de timp prelungită. Putem sta astfel în aer liber pe timp de ploaie, dar și vara când este foarte cald afară.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: tendenciadeco.com, pinterest.com, suite.io, markisen-erhardt.com, decoracion.facilisimo.com, elmueble.co, decoora.com, losandes.com.ar

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here