Ardezia, piatra naturală care poate fi aplicată pe aproape orice suprafață

0
ardezia pe perete

Ardezia este o piatră naturală foarte rezistentă, clasică care poate fi folosită pentru acoperișuri, alături de lemn și fibre vegetale. La fel de fascinantă ca și până acum, arhitecții și constructorii o preferă pentru lucrările exclusiviste precum acoperișuri, fațade, pavaje exterioare și placări dar și pentru pardoseli sau scări în interiorul locuinței. Folosită din cele mai vechi timpuri, ardezia reușește să îmbine într-un mod plăcut estetica cu utilul și siguranța construcției.

O rocă cu grad mic de transformare metamorfică a argilelor și cenușei vulcanice, Ardezia a luat naștere din șisturi supuse presiunii și temperaturilor de câteva sute de grade, în urmă cu 400-500 milioane de ani în era paleozoică. Faptul că este stratificată permite spargerea în foi subțiri fără mari eforturi, spargere care se poate produce în lungul stratificării și perpendicular acesteia. Există și situații când nu poate fi despicată simplu sub formă de plăci, în această conjunctură poate fi folosită tăiată ca orice rocă. Ardezia cuprinde o varietate mare de culori, bazată pe compoziția internă: diferite nuanțe de gri, negru, verde, roșu sau albastru-violet.

ardezie flexibila
ardezie flexibila

În cazul folosirii ca element pentru acoperiș, ardezia este apreciată în mod deosebit pentru faptul că absoarbe foarte puțină apă (sub 0,4 %), ceea ce înseamnă că se va degrada foarte lent la ciclurile îngheț/dezgheț și nu se va păta. Densitatea relativ mare cuprinsă între 2,7 și 2,85 g/cm3 permite o bună izolare fonică la zgomotul de impact pe care îl absoarbe, dar și la cel transmis pe calea aerului. Un element important în compoziția ardeziei este prezența carbonului nelegat, existent în orice șist care îi crește fiabilitatea și reactivitatea adică degradarea la factorii mecanici și de mediu. Și pentru placarea soclului sau pentru conferirea unor accente pe fațada casei ardezia este o alegere bună pentru că este flexibilă.

acoperis din ardezie
acoperis din ardezie
placare exterioara cu ardezie
placare exterioara cu ardezie
ardezie maro
ardezie maro

În afară de placarea unor porțiuni ale fațadelor, această piatră naturală este utilă și pentru placarea suprafețelor din bucătărie întrucât este rezistentă la acizi, alcool, grăsimi și produse de curățat. Pentru acoperișuri și pardoseli piatra este complet nealunecoasă și neporoasă, nu absoarbe apă sau alte lichide și nu se pătează. Este de asemenea rezistentă la foc și impermeabilă la căldură ceea ce îi conferă durabilitate în timp. Această piatră naturală este versatilă și rezistentă, astfel că poate fi folosită în zone cu trafic intens precum bucătărie sau baie, în birou sau în camera de zi. Cu toate că este rezistentă, se zgârie ușor dar în acest caz este un avantaj deoarece dă un aspect de patină și vechi. Dacă însă nu vă plac zgârieturile și vă doriți un aspect „fresh”, puteți folosi ulei mineral pentru a le estompa iar semnele și ciobirile pot fi sablate cu smirghel fin.

ardezie pe terasa
ardezie pe terasa
ardezie multicolora
ardezie multicolora
pardoseala din ardezie
pardoseala din ardezie

Ardezia poate fi rustică, romantică sau elegantă în funcție de nuanța și textura aleasă de fiecare. Dincolo de toate aspectele tehnice și termenii de specialitate, ardezia personalizează și dă viață conceptelor de design prin culorile în care se găsește și prin ușurința cu care este integrată, reușind astfel să se adapteze și să se integreze în orice proiect cu tema tradițională sau contemporană.

podea in bucatarie
podea in bucatarie
ardezie in hol
ardezie in hol
scara din ardezie
scara din ardezie

Aceasta piatră naturală are o frumusețe subtilă, naturală, este rezistă la decolorare și poate rămâne la fel de frumoasă ca în ziua în care a fost montată chiar și după mai mulți ani, este hipoalergenică, rezistentă la bacterii, la îngheț și se montează foarte ușor datorită flexibilității materialului. La noi în țară vine din import, principalele țări de export fiind Brazilia, China, India, Italia, Spania, Portugalia, Turcia și Scandinavia.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: rosspavl.com, designist.ro, buystonefloor.co.uk,

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here