Arhitectură tradițională românească în cele mai frumoase conace boierești

0

Amenajarea în stilul tradițional românesc este genul de spațiu care ne ajută să ne regăsim pe noi însine. Într-o casă tradiţională te vei simti mai sigur pe tine, nu mai eşti atât de vulnerabil la presiunea de a fi în rând cu lumea. Este locul unde poți sa evadezi din cotidian, unde poti fi tu însuți.

Conacul lui Maldăr- Horezu, Conacul Apafi de la Mălâncrav- Sibiu, Conacul Alexandru Bellu– Urlați și Conacul dintre Vii- Prahova, sunt unele dintre cele mai cunoscute conace din România care păstrează tradiţiile arhitecturale ale secolelor trecute şi, în acelaşi timp, oferă confortul şi luxul modern.

Conacul lui Maldăr
Conacul lui Maldăr așezat lîngă Horezu, la poalele Măgurei Slătioara din Măldărești descrie farmecul boieresc al Olteniei de altădată deschizând porțile unei cule autentice. Conacul are 15 camere, fiecare cameră având o poveste proprie, cu mobilier istoric autentic, scoarțe și covoare tradiționale, lăzi de zestre și pânzeturi scrobite. Această culă oltenească păstrează intacte toate detaliile de arhitectură ale acestora cum ar fi zidurile groase, exteriorul văruit în alb maiestuos, turnul înalt și scările interioare, ieșirile dar și cerdacul cu arcade aflat pe toată fațada. În urmă cu aproximativ trei secole culele erau locuințe boierești fortificate, construite pentru apărarea de invaziile turcești din raialele de la Dunăre.

 

Conacul Apafi
Încă din secolul XV în Conacul Apafi a locuit familia prinţului maghiar Michael Apafi. Forma lui actuală a fost refăcută după planurile din secolele XVII-XVIII dar cel interesant la acest conac este arhitectura sa specială, în zonă păstrându-se foarte bine etapele construcţiei, materialele folosite, elementele decorative și alte piese. În prezent vă puteți caza în această casă de cinci secole, care respiră aerul unor vremuri cu saloane de lectură, cu biblioteci şi tavane înalte, candelabre, jilţuri lângă sobele frumos placate. La restaurarea conacului a contribuit foarte mult familia princiară Apafi și a fost coordonată de arhitectul Jan Huelsemann. Lucrările de reconstrucţie au fost executate de Ernst Linzing (constructorul-şef al echipei din Mălâncrav şi localnic) şi Fritz Klusch, constructor specializat din satul vecin Nou Săsesc. În 2006 şi grădina a fost refăcută cu sprijinul peisagistului Catherine Fitzgerald. De designerul de interior britanic s-a ocupat David Mlinaric. Piesele de mobilier, ţesăturile, feroneria etc. au fost lucrate local.

 

Conacul Alexandru Bellu
Conacul Bellu este unul dintre cele mai expresive şi autetice monumente de arhitectură românească. Se află în Oraşul Uraţi din Prahova. În prezent mai este doar o rămşiţă a domeniului Bellu. În urmă cu 100 de ani domeniul Bellu din Urlaţi era compus din Casa Mare – conacul propriu zis, o cuhnie, o biserică, Casa Mică – actualul conac şi ansamblul porţii de la intrare. Chiar de la intrarea pe domeniul Bellu se poate observa o poartă masivă cu un turn înalt de două etaje lângă care sunt construite câteva încăperi. De la poartă până la conac sunt 100 de metri de parc cu arbori bătrâni, practic o pădure. Construită în 1850, casa de vară a domeniului Bellu are o frumoasă și elegantă arhitectură a stilului neo-românesc. Aici se pot admira un salon turcesc și unul japonez, însă piesele de rezistență sunt salonul principal și dormitorul. Acestea păstrează mobilierul original și multe piese complet funcționale cum ar fi un gramofon de la sfârșitul secolului XIX sau o pianină tot din acest secol dar și un telefon Ericsson din 1905.

 

Conacul dintre Vii
Si acest conac se află tot în localitatea Urlaţi, judeţul Prahova. Conacul dintre Vii este de fapt o casă boierească care datează din 1930, privatizată şi readusă la viaţă în 2006, cu o suprafață de 12 hectare de culturi viticole. Clădirea este înconjurată de viţă-de-vie și se situează pe „Drumul Vinului”. Conacul este decorat în spiritul perioadei istorice când a fost construit, de tip rustic, însă fără prea multe elemente tradiţionale, mobilierul este simplu, din lemn şi fier forjat. Casa boierească are 16 camere care denotă un rafinament cosmopolit. Interiorul casei are pereții vopsiți în alb, covoare țesute pe dușumea, dormitor cu divan și baldachin. La ora actuală este pensiune cu o structură de primire turistică dezvoltată și refăcută după toate standardele actuale ale industriei ospitalității.

 

Acest conac, ca și celelate despre care v-am povestit anterior dar și ca multe altele, sunt exemple de arhitectură pe care  românii  sunt de dorit să le urmeze și să nu mai deformeze peisajul cu case multicolore și nuanțe puternice, construite după cum crede fiecare.

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto:  facebook.com, designist.ro, vinland.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here