Acarienii sunt periculoși pentru sănătatea omului deoarece pot declanșa simptome precum mâncărime, iritație și inflamație și pot afecta calitatea somnului. Trăiesc în mediu umed și cald în casele noastre, în paturi și covoare, mobilier tapițat. Pentru a preveni aceste probleme, este important să se mențină curățenia și să se reducă umiditatea mediul de locuit.
Conform unui studiu realizat în 2019 de către Asociația Română de Educație în Alergii, în aproape 80% din familii există cel puțin o persoană diagnosticată cu alergii. De asemenea, cei mai frecvenți alergeni sunt acarienii, părul sau epiteliile animalelor, mucegaiurile, polenul de ambrozie și alte tipuri de polenuri.
Toate casele au acarieni!
Cine nu știe ce sunt acarienii poate considera că prezența lor în gospodării este strict legată de o igienă precară. Însă acest lucru nu este deloc adevărat.
Realitatea este că acarienii se găsesc în absolut toate casele! Ei sunt niște arahnide minuscule – în mod normal insesizabile cu ochiul liber, măsurând aproape 0.3mm – care trăiesc în tapițerii (saltele, scaune, covoare).
Transpirația și ventilația redusă favorizează înmulțirea acarienilor
Cel mai adesea acarienii se adăpostesc în saltele – deoarece transpirația pasivă din timpul nopții îi ajută să se înmulțească. Mai mult, celulele epiteliale moarte reprezintă o veritabilă sursă de hrană pentru ei.
Totuși, nu doar transpirația le facilitează înmulțirea… ci toate acele eforturi pe care le fac proprietarii de locuințe pentru a îmbunătăți randamentul energetic: precum izolarea cât mai bună a pereților, schimbarea tâmplăriei geamurilor cu una cât mai ermetică, șamd.
Toată această reducere a ventilației este benefică pentru acarieni. Pe timpul zilei se ascund în centrul saltelei, pentru a evita deshidratarea, urmând ca noaptea să migreze la suprafață pentru a se hrăni. Ulterior lasă în urmă alergenii propriu-ziși: excrementele și cochiliile. Conform studiilor, o singură saltea de două persoane conține 2 milioane de acarieni, care produc aproximativ 40 milioane de excremente în fiecare zi!
Soluții împotriva acarienilor
Fiind o problemă acută, tot mai multe companii se străduiesc să identifice soluții împotriva acarienilor. Pe piață se găsesc o mulțime de soluții chimice aplicabile direct pe țesătură. Pot fi eficiente, însă nu reprezintă decât o măsură de termen scurt, care poate contribui la creșterea umidității mediului. De asemenea, industria aspiratoarelor generează modele tot mai performante pentru aspirarea acarienilor din saltele, însă problema tot nu este îndepărtată.
Aceste măsuri sunt bune, însă pentru a obține un randament maxim, cea mai importantă investiție care poate fi realizată într-o gospodărie este instalarea unui aspirator centralizat!
Beneficiile aspiratorului centralizat împotriva acarienilor
Într-o casă în care există un sistem de ventilație mecanică precum cele oferite de Ecocald, umiditatea este păstrată automat în parametrii optimi (40-60%). Acest lucru este extrem de nefavorabil dezvoltării acarienilor.
Totuși, chiar și așa, deși supraviețuiesc mai puțini decât într-o casă care se bazează exclusiv pe aerisirea clasică, ei tot se dezvoltă. Așa că arma supremă împotriva lor rămâne aspiratorul centralizat.
Cum funcționează un sistem de aspirat centralizat și cum poate elimina acarienii din casă?
Aspiratorul centralizat reprezintă o soluție eficientă împotriva acarienilor întrucât acesta aspiră praful și restul particulelor alergene, prin intermediul unui sistem de tuburi instalate în locuință. Acest aspirator centralizat se instalează în altă cameră decât cea în care se aspiră, poate fi o camera tehnica sau garaj. Astfel încât, se elimină posibilitatea ca în timpul aspirării, acarienii sau alte particule nocive să se reîntoarcă în aerul pe care-l respiram.
În plus, cu acest aspirator pot fi eliminați acarienii atât din saltele, cât și din covoare, perne și alte articole din casă!
Un sistem de aspirat centralizat este mai eficient și mai ușor de utilizat decât unul obișnuit!
În ultima perioadă apar tot mai multe aspiratoare pe piață care promit aspirarea acarienilor. Unele sunt mai ieftine, altele – prezentate de vânzători ambulanți – sunt mai scumpe. Problema cu toate aspiratoarele clasice de acest gen este că oricât ar extrage din țesături particulele fine, aspirația realizându-se în cameră, inevitabil aerul va fi contaminat cu reziduuri.
Din acest motiv, cea mai bună soluție împotriva micilor insecte și a prafului o reprezintă un aspirator centralizat. Principalele sale caracteristici sunt:
- Putere de aspirare mare: sistemele centralizate de aspirare au o putere de aspirare mult mai mare în comparație cu aspiratoarele mobile, fiind și dimensional mai mari, și dotate cu motor mai puternic.
- Filtrare mai bună: aspiratoarele centralizate au filtre electrostatice performante, și filtre hepa, care nu permit expulzarea acarienilor si a altor particule alergene in mediul exterior.
- Accesibilitate: aceste sisteme de aspirat are prize de aer și tuburi instalate în locuință, așa încât să nu vă mai plimbați prin casă cu un aspirator; furtunul retraflex poate fi extras din perete.
- Silențiozitate: sistemele de aspirat centralizate sunt mult mai silențioase decât un aspirator obișnuit.
Așadar, aspiratorul centralizat este cea mai bună investiție pe care o poate face orice familie cu alergii sau copii mici. El este cel mai eficient, confortabil și ușor de utilizat accesoriu de igienă!
[…] Acarienii sunt periculoși pentru sănătatea omului deoarece pot declanșa simptome precum mâncărime, iritație și inflamație și pot afecta calitatea somnului. Trăiesc în mediu umed și cald în casele noastre, în paturi și covoare, mobilier tapițat. Pentru a preveni aceste probleme, este important să se mențină… Cititi mai multe aici: Aspiratorul centralizat: Un aliat puternic în lupta împotriva acarienilor […]