Ghidul grădinarului: de ce să alegi plasele de umbrire?

1

Plasele de umbrire au apărut din nevoia constructorilor de a proteja spaţiul de lucru de praful din aer liber. Cu timpul, din industria construcţiilor au pătruns foarte bine în agricultură, fiind utile pentru protejarea culturilor. Iată câteva dintre avantajele care te vor convinge să alegi plasele de umbrire pentru grădina ta:

Ai control asupra fenomenelor atmosferice

Toate tipurile de culturi în aer liber sunt expuse efectelor fenomenelor meteo. Razele soarelui, temperatura şi umiditatea pot fi controlate cu ajutorul plaselor de umbrire. Marele avantaj este că plantele nu sunt private total de aer, căldură şi lumină naturală, ci primesc doar acea cantitate de care au nevoie pentru a se dezvolta.

Protejează împotriva razelor UV

Exploziile solare din lunile călduroase de vară sunt la fel de periculoase pentru plante precum sunt şi pentru oameni. Plasele de umbrire tricotate, confecţionate din polietilenă, pot fi montate în funcţie de densitatea necesară pentru filtrarea radiațiilor şi protejarea straturilor pe care le acoperă. Astfel, în perioada de dezvoltare a plantelor, dimineaţa poţi aşeza plasele cu densitate mică, favorizând creşterea. În cazul unor temperaturi mai mari de 25° Celsius, pentru a nu expune plantele la stres termic, umbrirea poate fi făcută cu densitate mai mare. Avantajul plaselor este că reflectă, nu absorb radiaţiile solare.

Uşor de montat la nevoie

Dacă asiguri suporturi fixe pentru fiecare sezon, montarea plaselor este un proces facil care îţi permite umbrirea în funcţie de nevoie. Primăvara şi toamna, când temperaturile nu depăşesc limitele normale, grădinile au nevoie de expunere la lumina soarelui. În schimb, atunci când căldura devine sufocantă, o plasă de umbrire este necesară. Sub ea, plantele transpiră şi se răcoresc, iar umiditatea este controlată, dezvoltând un mediu favorabil pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor.

Protejează şi solul, nu doar plantele

Umbra creată de acest tip de plase previne uscarea excesivă a pământului. Astfel, solul îşi menţine umiditatea de care plantele au atât de multă nevoie. În lipsa lor, pământul uscat duce la compromiterea culturilor din cauza secetei.

Apără de dăunători

Plasele de umbrire oferă protecţie fizică împotriva unor numeroşi dăunători: păsări, animale, lilieci, insecte, care, astfel, nu mai au acces direct la flori, legume sau fructe. Odată cu toate acestea, sunt ţinute la distanţă şi bolile pe care le pot aduce cu sine. În plus, pot anula efectele devastatoare ale grindinii, spre exemplu.

Sunt potrivite pentru orice tip de culturi

Plasele de umbrire pot fi folosite pentru grădini de legume, livezi sau plante medicinale. Le poţi instala atât în grădina din spatele casei, cât şi pe balcon sau pe terasă, ori chiar pe terenuri de mari dimensiuni. Cu astfel de materiale, poţi acoperi chiar şi solarele dacă asiguri suficientă expunere la lumina naturală atunci când aceasta este inofensivă pentru plante.

Sunt rezistente de la un sezon la altul

Durabilitatea este o caracteristică definitorie a plaselor de umbrire. Acestea pot fi folosite cu uşurinţă de-a lungul mai multor sezoane. Pe lângă faptul că sunt uşor de montat şi demontat pentru relocare, periodic le poţi spăla în curte, cu furtunul. Dacă ai culturi perene, plasele pot fi folosite pentru controlul temperaturii şi protejarea împotriva îngheţului. În schimb, dacă le foloseşti doar pentru culturi anuale, le poţi depozita de la un sezon la altul.

Plasele de umbrire reduc semnificativ presiunea vântului şi a fenomenelor meteorologice asupra solului şi a plantelor. Astfel, previn deteriorarea culturilor şi favorizează procesul de fotosinteză pentru a stimula creşterea culturilor. În acelaşi timp, conservă apa în pământ şi protejează fizic plantele de dăunători şi de boli. În final, cel mai mare avantaj este sporirea productivităţii datorită condiţiilor pe care le creează pentru dezvoltarea plantelor.


un comentariu

  1. […] Plasele de umbrire au apărut din nevoia constructorilor de a proteja spaţiul de lucru de praful din aer liber. Cu timpul, din industria construcţiilor au pătruns foarte bine în agricultură, fiind utile pentru protejarea culturilor. Iată câteva dintre avantajele care te vor convinge să alegi… Cititi mai multe aici: Ghidul grădinarului: de ce să alegi plasele de umbrire? […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here