Bacteriile, cum sunt benefice pentru apa potabilă

0

Accesul la apă potabilă este o chestiune esențială pentru mulți locuitori ai țărilor dezvoltate. Testarea apei pentru determinarea nivelului poluării, presupune de obicei colectarea unor mostre și analizarea lor în laborator, iar o metodă mai avansată este spectometria de masă – un proces chimic elaborat care necesită echipament special , dar care costă foarte mult și este prea complex pentru a fi folosit în cazul verificărilor de rutină. Bacteriile nu sunt folosite în prezent pentru astfel de teste.

Căutând o soluție mai bună și mai accesibilă, cercetătorii de la Universitatea Bath alături de specialiștii Laboratorului Bristol Robotics al Universitatii West din Anglia au dezvoltat un senzor mai convenabil din punct de vedere al costurilor, care este alimentat de bacterii și poate fi amplasat direct în râuri și lacuri pentru a monitoriza calitatea apei.

Bacteriile care produc curent

“Senzorul conține bacterii care produc mici cantități de curent electric pe măsură ce se hrănesc și cresc. Cercetătorii au descoperit că în momentul în care aceste bacterii sunt perturbate prin contactul cu toxinele din apă, intensitatea curentului produs de ele scade, semnalizând astfel prezența poluanților”, au explicat cei de la Universitatea Bath.

“Dacă injectăm un agent poluant în apă putem observa o scădere rapidă a curentului electric, iar această scădere este direct proporțională cu cantitatea toxinelor din apă. Pe măsură ce poluarea scade, curentul produs de bacterii se intensifică”, a explicat Dr. Mirella Di Lorenzo, chimist la Universitatea Bath.

Aceasta înseamnă că nivelul poluării din apă poate fi monitorizat în timp real, fără echipamente speciale sau o echipă de experți care să efectueze analize complexe. Noul dispozitiv este capabil să detecteze și cantități mici de toxine, iar până acum cercetătorii au descoperit în apă cadmiu în concentrații mici, dar care depășesc semnificativ limita acceptabilă. Bacteriile devin astfel prietenii noştri de încredere 🙂

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: treehugger.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here