Bergamota, planta care se cultivă numai ȋn Italia

2

Bergamota (Citrus bergamia) este o plantă hibrid ȋntre portocal amar și lămȃi care produce un fruct verde-gălbui, mai mic decȃt o lămȃie, mai acru și cu formă de pară.

Planta face parte din familia Rutaceae, familia portocalului și a lămȃiului. Se cultivă aproape exclusiv, ȋn Italia, ȋn regiunea Calabria, de-a lungul coastei sud-estice.

Originea sa geografică nu este cunoscută, existȃnd mai multe teorii. Unele susţin că planta este originară din Antile, altele că este originară din insulele Canare sau Grecia. Există și o variantă potrivit căreia planta a fost adusă ȋn Italia de către Columb, iar numele său provine de la orașul spaniol, Berga.

Vezi și: Kiwano sau castravetele cu coarne, fructul cu gust de banane si ananas

Bergamota-cultivare

Uleiul extras din fruct se folosește ȋn industria parfumurilor, a cosmeticelor, farmaceutică și ȋn industria alimentară unde este un ingredient important pentru aromarea sucurilor și a ceaiurilor, de exemplu a ceaiului Earl Grey.

Uleiul esenţial de bergamotă este de asemenea, unul dintre remediile propuse de aromaterapie pentru diminuarea stărilor de anxietate și de oboseală.

Compoziţia chimică a acestuia este influenţată de momentul culegerii fructelor.

Multă vreme, aproape ȋntreaga producţie a provenit din două din cele trei cultivaruri de bergamota existente, respectiv, Castagnaro și Femminello, dar ȋn ultimii ani acestea au fost ȋnlocuite cu Fantastico, un hibrid rezultat din ȋncrucișarea primelor două.

Castagnaro este rezistent la vȃnturi puternice și longeviv, iar fructele sale globulare se culeg ȋn noiembrie.

Fantastico este mai productiv, fructele sale au formă de pară și se culeg ȋn noiembrie-decembrie. Uleiul care se extrage din acestea este de calitate foarte bună.

Planta crește pȃnă la 15 m ȋnălţime, dar ȋn livezi se menţine prin tăieri, la 4-5 m. Are scoarţa gri-maro, iar frunzele sale care rămȃn verzi tot anul, sunt simple, alterne și emană un miros plăcut dacă sunt zdrobite.

Florile albe sunt grupate ȋn raceme.

Planta preferă soluri bine drenate, expuse soarelui, ușor acide. În zonele ȋn care temperaturile scad sub zero grade iarna, bergamota se crește numai ȋn ghivece, folosindu-se un substrat special pentru citrice.
La 2 -3 ani, vasul se schimba pentru a permite dezvoltarea rădăcinilor.

Sursa foto: www.belezadicas.com.br

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here