Bilimbi, copacul-castravete din Malaezia și Indonezia

0

Copacul Bilimbi nu se mai găsește în sălbăticie, dar se cultivă în special în Malaezia și Indonezia. Copacii Bilimbi au înălțimea cuprinsă între 5 și 10 metri. Fructele au forma cilindrică, sunt foarte acre și se folosesc la producerea de oțet, vin, murături, gem și jeleuri. Acestea se folosesc în mâncărurile filipineze cu scopul de a adăuga aciditate (au gust asemănător lămâiei). De asemenea, fructul are numeroase proprietăți medicinale și datorită concentrației mărite de acid oxalic poate fi folosit pentru curățare și albire.

Fructul Bilimbi este considerat prea acid pentru a fi consumat ca atare, dar în Costa Rica se consumă cu orez și fasole sau pește și carne. Fructul se poate folosi și la prepararea de sucuri. Pentru a reduce aciditatea poate fi murat, se ține în apă peste noapte sau în apă sărată pentru scurt timp.

Cercetătorii au demonstrat calităţile fructului

Studiile cercetătorilor au demonstrat că fructul ajuns la maturitate în sezonul uscat are conținut mai mare de vitamina C decât fructul pe jumătate copt, precum și un nivel mai scăzut de acid oxalic. Conținutul de vitamina C variază de la 20.82 la 60.95 mg/100g, în fructul copt și respectiv fructul pe jumătate copt.

În Filipine, frunzele pot fi aplicate sub formă de pasta pe umflături cauzate de oreion și reumatism, pe erupții ale pielii și înțepături de insecte veninoase. Malaezienii folosesc frunzele ca atare sau fermentate, pentru tratarea unor boli venerice. Infuzia frunzelor poate fi folosită ca remediu al tusei și, de asemenea, se consumă după naștere ca tonic.

Infuzia de flori poate trata tusea. În Java se consumă fructele amestecate cu piper pentru stimularea transpirației și adaptarea la clima tropicală. Siropul obținut din fructe este util pentru tratarea febrei, inflamațiilor, sângerării rectale și pentru eliminarea hemoroizilor interni. Bilimbi se poate folosi și la tratarea hipertensiunii (fructele) sau a diabetului (frunzele).

bilimbi, mancare cu sos de curry
mancare cu sos de curry si bilimbi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Raluca Somoghi

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here