Cactusul Schlumbergera, flori ȋn noiembrie

1

Cactusul Schlumbergera este numele cu care se vȃnd trei specii diferite de plante ȋntȃlnite ȋn zona subtropicală și tropicală a Braziliei, pe falezele montane din sud-est. Acestea sunt: Schlumbergera truncate, Schlumbergera bridgesii și Schlumbergera gaertenii. Prima ȋnflorește la sfȃrșitul lui noiembrie, a doua, de Crăciun, iar ultima,de Paște. 

Sunt specii epifite, crescȃnd pe trunchiurile copacilor sau pe stȃnci umbrite.

Fac parte din familia Cactaceae.

Schlumbergera truncata sau cactusul crab este cea care se vinde cel mai des ȋn florării. Se recunoaște ușor după florile tubulare, diferite de cele ale rudelor sale care amintesc de margarete.

Denumirea sa știinţifică provine de la numele unui horticultor belgian, Frederick Schlumberger.

Florile ce pot fi roșii, roz, portocalii, crem sau violet, ȋi apar toamna tarziu, la capetele tulpinilor. Acestea sunt plate, verzi și realizează fotosinteza, ȋnlocuind frunzele care nu se dezvoltă la aceste plante.

Fructele au aspect de perlă, culoare roșie și conţin seminţe mici, negre, lucioase.

Vezi și: Planta creta albastra, o specie cu frunze albastre

Cactusul Schlumbergera-ȋngrijire

Nu este o plantă pretenţioasă, putȃnd fi ȋngrijită și de cei care nu au mult timp la dispoziţie.

Are nevoie de un sol umed, dar bine drenat, compus dintr-un amestec: o parte perlit sau nisip, 2 părţi turbă și o parte substrat pentru orhidee sau pămȃnt de flori. În ceea ce privește accesul la lumină, se recomandă expunerea indirectă pe timpul verii. Soarele blȃnd din perioada iernii, nu reprezintă ȋnsă un pericol.

Temperatura ideală este cuprinsă ȋntre 21-25 grade Celsius. Dacă se depășește, mugurii florali sunt afectaţi, scuturȃndu-se.

Un factor important pentru bunăstrea plantei este o umiditate de 50%-60% care se poate obţine ușor cu ajutorul unei tăvi cu apă așezată ȋn apropierea ghiveciului.

Se recomandă poziţionarea ȋntr­-o zona ferită de curenţi de aer, la distanţă de sursele de căldură.

Sursa foto: www.worldofsucculents.com, https://plantsam.com

un comentariu

  1. […] Cactusul Schlumbergera este numele cu care se vȃnd trei specii diferite de plante ȋntȃlnite ȋn zona subtropicală și tropicală a Braziliei, pe falezele montane din sud-est. Acestea sunt: Schlumbergera truncate, Schlumbergera bridgesii și Schlumbergera gaertenii. Prima ȋnflorește la sfȃrșitul lui noiembrie, a doua, de Crăciun,… Cititi mai multe aici: Cactusul Schlumbergera, flori ȋn noiembrie […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here