Capibara, animalul despre care vorbesc o grămadă de copii

1

Cei care au copii ȋn clasele primare, i-au auzit cu siguranţă ȋn ultimele săptămȃni vorbind despre capibara.

Filmuleţele care circulă ȋn mediul virtual, prezintă un animal cu dimensiuni de 100-130 cm lungime, 60 cm ȋnălţime și 30-80 kg care trăiește ȋn America de Sud, de-a lungul rȃurilor și pe malurile lacurilor și mlaștinilor.

Dar ce este capibara?

Capibara (Hydrochoerus hydrochaeris) este cel mai mare rozător și este ȋnrudit cu cobaii, alte animale originare de pe același continent. Ambele specii sunt diurne spre deosebire de majoritatea rozătoarelor care sunt nocturne.

Trăiește ȋn grupuri de 6-10 exemplare conduse de un mascul dominant. Femelele din grup se ajută una pe cealaltă ȋn creșterea puilor (nasc 3-8 pui). Aceștia sunt gata să se alăture familiei la numai cȃteva ore de la naștere.

Se hrănește cu plante de apă și iarbă (ȋn jur de 3 kg de iarbă zilnic) și are obiceiul de a regurgita hrana și a o mesteca a doua oară.

Consumarea fecalelor este un alt comportament observat frecvent avand rol în acumularea bacteriilor care ajuta la digerarea fibrelor.

Cum corpul său este acoperit cu un păr destul de rar, este predispus la arsuri solare. Ca să se protejeze, ȋși petrece mare parte a timpului ȋn apă. Nările, ochii și urechile sunt dispuse ȋn așa fel ȋncȃt rămȃn la suprafaţa apei ȋn timp ce restul corpului e scufundat. Ȋnoată foarte rapid, scăpȃnd deseori de prădători.

Ȋn prezent, capibara nu este o specie ameninţată, dar este vȃnată de jaguari și oameni, iar puii cad pradă oceloţilor, caimanilor și anacondelor.

Capibara comunică mult prin sunete (lătrat, fluierat, pufăit, etc.) și este foarte tolerant. De exemplu, le permite multor specii de păsări să stea pe spatele său.

Aceste rozatoare reprezintă o sursă de proteine de ȋnaltă calitate pentru oamenii din zonele ȋn care trăiesc, punȃndu-se problema ȋnfiinţării unor ferme specializate în creșterea lor.

Faptul ca par un pic neindemanatice, pofta cu care mănȃncă pepeni și dovleci și drăgălășenia puilor au făcut ca aceste animale să fie unele dintre cele mai ȋndrăgite din grădinile zoologice.

Sursa foto: Pinterest

 

 

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here