Casa care produce mai multă energie decât consumă

0

Firma australiană de arhitectură ArchiBlox a dezvăluit recent casa prefabricată care produce mai multă energie decât consumă, locuința având numele de Carbon Positive House, deoarece amprenta de carbon pe care o are asupra mediului este pozitivă. Producătorii spun că, de-a lungul duratei de viață a locuinței, aceasta va avea aceleași efecte benefice asupra mediului ca 6.095 de arbori la un loc.

Cu un design contemporan și orientat spre confort, casa de 75 de metri pătrați este compusă din două segmente. O secțiune, denumită camera soarelui, este orientată spre nord și se întinde pe toată lungimea casei, având geamuri etanșe de la podea până în tavan.

Această zonă are menirea de a izola cu un strat de aer cald zona locuibilă din sudul casei în lunile reci și de a asigura protecție împotriva caniculei în lunile călduroase.

Zona pentru locuit, orientată înspre sud, constă într-un living cu bucătăre open space într-o parte și în dormitor și baie în partea opusă. Mobila și pereții interiori sunt realizați din lemn sau materiale certificate ca fiind non-toxice.

Pentru ca această locuință să producă mai multă energie decât consumă, arhitecții au montat panouri solare. De asemenea, casa este dotată cu un sistem care adună apa de ploaie, folosind-o ca apă menajeră.

Casa nu are un sistem clasic de climatizare, ci se bazeaza pe izolația foarte bună pentru a menține o temperatură constantă și plăcută în interior.

Proiectată în special pentru clima călduroasă din Australia, casa nu are dispozitive mecanice de încălzire și răcire, ci un sistem de conducte subterane care asigură ventilația și răcește aerul din interior.

Peretele sudic al locuinței este dotat cu suporturi menite să găzduiască numeroase ghivece cu plante. De asemenea, acoperișul este prevăzut cu o terasă cu gazon, care asigură nu doar răcoare și aer curat, dar și o foarte bună izolație.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here