Ce trebuie să știi despre temperatura de culoare. Sau cum ne alegem becurile în mod savant

0
Foto: altcine.com

Toată lumea știe de lumina caldă sau lumina rece, însă pentru a ști în ce condiții ar trebui să alegem una în detrimentul celeilalte și ce gen de becuri se potrivesc nevoilor noastre sunt utile câteva explicații în plus.

Lumina caldă sau rece ține de așa-zisa temperatura de culoare. Un filamnet de bec, atunci când se încălzește, capătă nuanțe diferite în funcție de temperatură. Devine mai întâi roșu, apoi galben, apoi alb, iar la temperaturi înalte capătă tente de albastru.

Fiecare nuanță corespunde unei anumite unde de lumină, acestea având efecte diferite pentru organismul nostru.

Pentru a alege un bec în funcție de aceste criterii, trebuie să știm că fiecare nuanță corespunde unei anumite temperaturi măsurate de regulă în grade Kelvin.

O temperatură joasă pentru un filament încins variază în jurul valorii de 1800 de grade Kelvin, lumina generată fiind una portocalie, similară cu cea emisă de o lumânare aprinsă. La polul opus, un filament încins la temperatură foarte înaltă (în jurul valorii de 15.000 de grade Kelvin) va emite o lumină cu tentă albăstrie, la fel ca cea a cerului într-o zi senină.

Becurile tipice au filamente care se încing la temperaturi cuprinse între 2.000 și 6.000 de grade Kelvin. În aceste condiții vorbim de lumină caldă când un bec se încinge la temperaturi în jurul valorii de 2.700 de grade Kelvin. De la 3.500 de grade Kelvin în sus, avem deja parte de lumina rece, genul de lumină întâlnită mai mult la locurile de muncă, deoarece permite ochiului să vadă mai ușor detaliile.

Un bec care să imite lumina naturală va avea un filament care se încinge în jurul valorii de 5.600 de grade Kelvin, care este temperatura de culoare a soarelui, așa cum îl vedem noi de pe pământ.

Înainte să alegem un bec, însă, trebuie să ținem cont de particularitățile camerei în care îl vom folosi și în special de culorile în care pereții sunt zugrăviți. De exemplu, un perete alb va părea tot alb când este luminat de un bec al cărui filament se încinge la 3.200 de grade Kelvin, însă la lumina unui bec al cărui filament se încinge la 4.000 de grade Kelvin, albul va căpăta o tentă verzuie. Același perete alb va avea o tentă de galben, dacă becul are un filament ce se încinge la 2.500 de grade Kelvin.

Acesta este și motivul pentru care specialiștii în decorațiuni interioare recomandă ca sursa de iluminat să fie aleasă înainte de zugrăvirea și mobilarea unei camere.

Ce schemă de iluminare este până la urmă una potrivită pentru casă? Acest lucru ține în primul rând cont de gustul fiecăruia. Cea mai simplă metodă este să alegem o temperatură de culoare care ne place și să alegem becurile care o conferă pentru toată casa. În felul acesta, nu există variații care să supere ochiul de la o cameră la alta.

O altă variantă este să alegem lumina caldă pentru living, sufragerie, dormitoare, holuri și lumina rece pentru încăperile unde este necesară atenția la detalii – în bucătărie, în baie, la birou etc.

Pentru citit sau scris, o lampă cu un bec care să imite lumina zilei (5.600 de grade Kelvin) este ideală, deoarece ajută ochiul să facă un contrast foarte clar între alb și negru. De asemenea, o astfel de lumină ajută organismul să treacă mai ușor de la starea de somn la cea de veghe atunci când trezirea are loc încă pe întuneric.

Becurile cu tehnologie LED, însă, rezolvă problema temperaturii de culoare fără să fie necesară încălzirea la o anumită temperatură.

Există LED-uri care pot emite o varietate întreagă de culori precum Philips Hue, Lifx, iLumi etc. Astfel de becuri sunt făcute să poată înlocui becurile clasice cu filament și pot fi controlate wireless cu ajutorul unei aplicații de pe telefonul mobil.

Unele permit și modificarea temperaturii de culoare, nu doar aprinderea sau stingerea lor. Astfel, în funcție de necesitate sau stare, acestea pot furniza lumină caldă, lumină rece, lumină naturală sau chiar lumină în culori variate, pentru petreceri.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here