Casa inteligentă: mai confortabilă, mai eficientă energetic

6
Casa inteligent[ este mai confortabil[, consumul este mai redus. Sursa foto; Qivicon

Casa inteligentă a devenit un termen tot mai des folosit, atât în arhitectură și construcții, cât și în domeniul IT&C. De la sistemul de încălzire și cel de iluminat, la sistemele audio și video, toate acestea pot face o locuință mai atractivă, mai comodă sau pot crește gradul de eficiență energetică.

Fie că e vorba de locuință sau casă de vacanță, fie că este vorba de birou, casa inteligentă folosește ultimele tehnologii pentru automatizarea sistemelor și chiar a aparatelor – electrocasnice sau de entertainment – din interior. Casa inteligentă asigură confort, securitate, siguranță și economie.

Tehnologii inteligente pot fi foarte utile, chiar dacă sunt, uneori, destul de sensibile, putând chiar să enerveze proprietarul. Însă, de cele mai multe ori, sunt și confortabile. Sistemele testate de specialiști au adus reduceri de costuri încă din prima zi, cele mai mari la acest capitol venind din parte tehnologia de control a sistemului de încălzire.

Ce sisteme pot fi controlate de casa inteligentă?

Sistem de iluminat Philips. Sursa foto: Philips
Sistem de iluminat Philips. Sursa foto: Philips

Un sistem de iluminat este controlat de casa inteligentă printr-un sistem specializat. La rândul său, acest sistem poate fi controlat atât din interiorul clădirii, cât și din exterior, cu ajutorul terminalelor mobile – smartphone, tablete, laptop – conectate la Internet.

Aici se adaugă și luminile naturale, a căror intensitate poate fi controlată printr-un sistem automatizat responsabil cu draperiile și jaluzelele.

Climatizarea poate fi controlată de casa inteligentă prin integrarea echipamentelor de aer condiționat și a caloriferelor în dispozitivul centralizat de control.

Sistemele dezvoltate în prezent abordează diferit această problemă. De exemplu, sunt sisteme, cum ar fi Qivicon, care controlează diferit caloriferele, în timp ce altele, cum ar fi cel produs de Tado, controlează „creierul” sistemului de încălzire, indiferent de ce tip este acesta, de la centrala termică, până la pompele ce duc toată căldura în calorifere. Avantajul adus de această ultimă soluție că poate opri funcționarea instalației care generează căldura în casa inteligentă, ceea ce aduce, până la urmă, eliminarea pierderilor generate de centrala ce continuă să funcționeze chiar dacă au fost închise caloriferele.

În cazul alegerii unui astfel de sistem de climatizare pentru o casă inteligentă, trebuie ținut cont de compatibilitatea sistemului „inteligent” cu componentele sistemelor de climatizare.

Muzica din casa inteligentă, sistemul audio mai exact, poate fi controlat de oriunde, atât din interior, cât și din exterior, fără să fie nevoie de mai multe echipamente audio. Astfel de sisteme permit ca, în fiecare camera, să poată fi selectat atât tipul de conținut audio, în funcție de preferințele fiecăruia, dar și volumul sonor, printr-o comandă simplă către serverul audio.

La rândul său, sistemul video poate fi conectat la arhitectura de cablare structurată a întregii locuințe, iar controlul poate fi făcut prin utilizarea telecomenzii universale (sistemul clasic) și prin Internet, cu ajutorul aplicațiilor compatibile cu sistemul. Astfel, fiecare poate urmări emisiunea sau filmul favorit imediat cum ajunge acasă, toate „pregătirile” putând fi făcute pe drumul spre casa inteligentă.

Sursa foto: Fibaro
Sursa foto: Fibaro

Sistemul de securitate poate fi integrat, de asemenea, în casa inteligentă, putând fi automatizate orice alte echipamente, chiar și fântâni arteziene din curte sau sisteme de udat florile și gazonul, până la acvarii.

Casa inteligentă are avantajul unei funcționalități modulare, care favorizează modificarea și completare sistemului cu noi opțiuni sau chiar echipamente.

6 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here