Cascadă în grădină? Află care sunt pașii pentru un astfel de proiect

Dacă ai construit recent un iaz, s-ar putea să te gândeşti să faci loc în peisaj şi unei cascade, pentru a aerisi apa

1

Asemenea iazurilor, cascadele adaugă un sentiment de frumuseţe şi calm amenajărilor exterioare. Dacă îți place să auzi sunetul apei susurând pe roci şi pietre sau să vezi apa curgând într-un iaz, înseamnă că trebuie să ai propria cascadă.

Cu siguranţă, cascada va aduce un mare plus spaţiului din jurul casei.

Dacă ai construit recent un iaz, s-ar putea să te gândeşti să faci loc în peisaj şi unei cascade, pentru a aerisi apa şi pentru a crea un sunet melodios în grădină. Un astfel de proiect nu este unul greu, dacă optezi pentru o variantă de cascadă simplă. În cazul în care vrei ca aceasta să aibă o formă cât mai naturală, este nevoie să aloci din timpul tău câteva ore pentru planificare şi proiectare.

Cum arată o piscină naturală, fără clor

Proiectarea cascadei

Iată câteva lucruri la care îţi recomand să te gândeşti bine înainte de a începe procesul de proiectare:

– Unde o poziţionezi?

– Va curge într-un iaz, într-un ochi de apă sau pe pietre?

– Cât de înaltă ar trebui să fie pentru a obţine aspectul dorit?

– Ce volum de apă este necesar pentru a funcţiona perfect?

– Cât de tare vrei să se audă?

– Cu ce s-ar potrivi mai bine în curte: cu un curs de apă ce are mai multe căderi de apă sau doar cu unul mai mic?

– Vrei să aibă fundaţie sau o proiectezi din pietre?

Adesea, la primul lor proiect, mulţi constructori fac lacul prea mic, iar cascada prea mare. Ei bine, cascada ar trebui să completeze iazul sau curtea, şi nu să aglomereze. De exemplu, un iaz de 3,6 x 4,25 metri ar trebui să aibă o cădere de apă nu mai mare de 45-60 cm (volumul iazului trebuie să fie suficient de mare încât, atunci când sistezi funcţionarea, apa să nu depăşească iazul). De asemenea, este foarte important să iei în considerare amploarea curţii, a casei şi a iazului atunci când decizi ce lăţime şi înălţime va avea cascada. Înainte să te apuci de treabă, fă-ţi o documentare temeinică. Uită-te în cărţi, reviste sau pe internet, la poze cu diferite tipuri de cascade, observă modul în care apa curge şi abia apoi alege stilul care îţi place cel mai mult.

Probleme de construcţie

Un alt aspect în privinţa căruia trebuie să te hotărăşti este dacă optezi pentru o cascadă prevăzută cu şanţ sau pentru una a cărei cădere de apă se opreşte la baza ei. În ambele situaţii, este necesar să excavezi mai multe niveluri care să ajungă la iaz, dacă există o pantă naturală, sau să construieşti o pantă cu ajutorul solului.

Şi în cazul în care preferi o cascadă naturală, este nevoie să creezi o pantă. Apoi, trebuie să-ţi dai seama ce tip de pietre vei folosi, cum le vei poziţiona şi unde vei monta pompa şi filtrul.

Odată ce ai stabilit ce fel de cascadă vei construi şi unde o vei amplasa, gândeşte-te şi la sunetul pe care îl va face. Cascada ar trebui să aibă un debit de cel puţin 200 de litri de apă pe minut. Dacă vrei un volum de apă mai mare, ai nevoie de o pompă cu un debit mai mare.

Saschiul, planta care formează cascade de flori violet

Un alt factor care contribuie la crearea unui sunet armonios este nivelul apei din bazinul de colectare (iaz).

?

Materiale necesare pentru construirea cascade

Folia sau căptuşala poate fi din cauciuc de tip EPDM (dacă nu există o fundaţie betonată) şi are preţul cuprins între 50 şi 52 lei/mp. Dacă optezi pentru varianta din PVC, va trebui să scoţi din portofel 15-18 lei/mp. Ţine cont însă de faptul că prima, deşi mai scumpă, este mai elastică şi nu permite străpungerea uşor a pietrelor căzute pe ea.

Materialul geotextil (PPST 200 g/mp) se pune între stratul de nisip şi folie şi costă între 5,5 şi 5,8 lei/mp.

Pompa ideală pentru recircularea apei murdare, pompa poate costa între 680-850 lei, dacă vrei un debit mai mare (20.000 litri/oră), sau aproximativ 350 lei, pentru un debit mai mic (12.000 litri/oră).

Poţi folosi pietre de calcar, granit sau de râu. Preţul lor variază între 450 şi 650 lei/mc sau per palet, fără transport. Plăcile mai mari se plătesc separat şi se calculează în funcţie de dimensiune.

Conductele se utilizează pentru circularea apei de pe fundul construcţiei până sus, în bazinul de evacuare.

 

Dacă ai plante sau peşti în iaz, probabil vei dori să instalezi şi un filtru biologic în partea de sus a cascadei, pentru a menţine apa curată (în funcţie de capacitatea de acumulare a bazinului, preţul poate ajunge la 450 euro, cu pompa inclusă).

După ce ai ales locul cascadei, înălţimea acesteia, volumul apei şi lăţimea căderilor, poţi începe să o construieşti. Demersul poate părea dificil la început, dar nu-ţi face griji. Este un proces firesc, pe parcursul căruia vei avea foarte multe de învăţat.

Poţi apela la serviciile unui specialist care să-ţi proiecteze cascada. Cu alte cuvinte, tot ce trebuie să faci este să asişti de pe margine la procesul de amenajare, aşezat pe o bancă, la umbră!

Dimensiunea pompei depinde de înălţimea şi lăţimea cascadei, dar şi de lungimea ţevii de la pompă până la vârful căderii. Pentru a alege pompa corectă, te poţi adresa angajatului magazinului din care ţi-ai propus să faci această achiziţie

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here