Saschiul, planta care formează cascade de flori violet

5

Saschiul (Vinca minor) este o plantă perenă, întâlnită în centru şi sudul Europei, la est de Caucaz şi în sud-vestul Asiei, în Turcia. Înfloreşte primăvara, dar dacă condiţiile sunt prielnice, continuă să producă flori până în toamnă. Se mai numeşte şi mirt târâtor.

Este una dintre florile folosite în medicina tradiţională din ţara noastră.

Saschiul plantare

Saschiul preferă solurile fertile, reavene, bine drenate, nisipoase, calcaroase şi argiloase. Rezistă bine la secetă.

Se poate dezvolta indiferent de cantitatea de lumină la care este expusă, acoperind bine solul atât în zone cu soare, cât şi în zone cu umbră şi semiumbră.

Se înmulţeşte prin divizarea tufei primăvara sau toamna. Plantele trebuie distanţate astfel încât între ele să fie un spaţiu de 30-40 cm.

Florile violet, albe sau albastre apar din aprilie până în mai. Frunzele sunt ovale, pieloase, persistente. Tulpina este târâtoare permiţând aranjamente tip perdea sau cascadă.

Saschiul este folosită în grădini pentru a crea borduri şi pentru a acoperi zone umbroase. Capacitatea sa de a se răspândi pe zone întinse este de mare folos grădinarilor care au probleme cu eroziunea solului. Pentru cei care vor să îşi înfrumuseţeze balcoanele şi terasele sau vor să creze un spaţiu intim, ferit de priviri, saschiul poate fi soluţia potrivită, dezvoltându-se bine şi în ghivece.

Datorită acestor calităţi a fost introdusă şi în SUA, dar în prezent este considerată plantă invazivă în multe zone, răspândindu-se din grădini în păduri şi eliminând speciile care acopereau solul acestora.

Pe piaţă există în jur de 30 de varietăţi, dintre care amintim:

Saschiu Vinca minor “Bowles” cu flori mari, violet-albastre şi frunze lucioase, verde închis

Saschiu Vinca minor “Illumination” cu flori violet-albastru şi frunze pestriţe

Saschiu Vinca minor Ralph Shugert cu frunze verzi cu o margine subţire albă

Preţ: Pe www.gradinamosului.ro  planta costă 15 lei

Sursa foto: www.johnstowngardencentre.ie, www.pinterest.com

5 comentarii

  1. […] Saschiul (Vinca minor) este o plantă perenă, întâlnită în centru şi sudul Europei, la est de Caucaz şi în sud-vestul Asiei, în Turcia. Înfloreşte primăvara, dar dacă condiţiile sunt prielnice, continuă să producă flori până în toamnă. Se mai numeşte şi mirt târâtor. Este una… Cititi mai multe aici: Saschiul, planta care formează cascade de flori violet […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here