Castelele de pe Valea Loarei, zona preferată a regilor

1

Castelele de pe Loara, aflate în centrul Franței, au reprezentat de-a lungul timpului nu doar zona preferată a regilor – majoritatea și-au stabilit reședința aici, ci și locul unde se vorbește cea mai pură limbă. De altfel, regiunea este considerată locul de naștere al spiritului francez, aici artele, arhitectura somptuoasă, vinurile și gastronomia fină sunt cuvântul de ordine.. Ronsard, Rabelais, Vinci, Descartes, Richelieu, Balzac, Proust et Gracq sunt doar câteva din numelor celor care au descris în operele lor frumusețea acestor locuri.

Valea Loarei, un fluviu domol de câmpie, se remarcă prin cadrul natural pitoresc. Primăvara, verdele crud al vegetației, atmosfera clară și parfumul florilor îi conferă o măreție și frumusețe inegalabile. Toamna, climatul blând, nuanțele ruginii ale pădurilor și calmul atmosferei dau regiunii o aură romantică, la care se adaugă farmecul tradițional al culesului viilor.

Începând cu anul 2000, Valea Loarei între Sully-sur-Loire și Chalonnes-sur-Loire, în Anjou, a fost înscrisă în Patrimoniul mondial al Unesco. Pentru turiști, pe lista atracțiilor se află Chambord, orașul suspendat cu cele 365 clopotnițe, șeminee și ferestre; Chenonceau, castelul femeilor prin excelență sau palatul Amboise.

Pe Valea Loarei istoria se întâlnește la tot pasul. Castele de aici se încadrează cronologic de-a lungul a nu mai puțin de șapte secole de evoluție a stilurilor arhitecturale. Astfel, castelele din Angers, Chinon, Loches se înscriu în goticul tradițional, cele din Amboise, Blois, Chambord, Chenonceaux în stilul renascentist, pe când castelele din Valençay și Cheverny aparțin clasicismului. O regiune a regilor, cu atâtea povești spuse și altele necunoscute care atrage în continuare ca un magnet turiștii. Multe dintre ele sunt astăzi reședințe sau au devenit hoteluri.

În Valea Loarei, există  50 – 60 de astfel de reședințe medievale. Franța este țară  castelelor, fie ele regale, princiare, nobiliare sau militare, având cea mai mare concentrație de castele din întreaga lume.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here