Castelul Rocchetta Mattei- o bijuterie arhitecturală

0

Castelul Rocchetta Mattei, așezat pe un deal- Apenini de Nord, în municipiul Grizzana Morandi din provincia Bologna, Italia a fost construit între anii 1850 și 1859 de contele Cesare Mattei, pe temeliile unei vechi cetăți medievale care a aparținut contesei Matilda de Canossa. Castelul considerat o adevarată bijuterie arhitecturală, a fost casa acestui savant, politician și fondator al medicinei electrohomeopatice.

Mai târziu, prin anii ’80, castelul a fost complet abandonat, aflându-se într-o stare avansată de degradare. În anul 2000 însă, un grup independent a preluat controlul și a început repararea lui, deschizând o parte din el publicului. Fondazione Cassa di Risparmio din Bologna a achiziționat Rocchetta Mattei în 2005 cu intenția de-al restaura, o parte din el fiind reamenajat și utilizat ca centru multifuncțional la nivel național și internațional.

Construit în a doua jumatate a secolului al XIX-lea, Castelul Rocchetta Mattei îmbină mai multe stiluri de arhitectură respectiv stilul medieval, maur și Art Nouveau, dovada vremurilor de istorie prin care a trecut. Aceste caracteristici sunt vizibile prin materialele folosite dar și datorită formelor și culorilor, caracteristici care îl fac unic. Amestecarea stilului medieval, celui din Orientul Mijlociu și stilului gotic a fost posibil pentru a crea camere după propriile capricii ale excentricului creator.

Castelul Rocchetta Mattei 6

Structura castelului este un labirint de camere interconectate arbitrar. Multe din elementele folosite au fost confecționate din materiale contrafăcute ca de exemplu pictura vitraliilor. Camerele, fiecare par să servească pentru un scop anume. Un exemplu este „Sala nouăzeci”, pe care Mattei a construit-o special pentru a găzdui un banchet care urma să aibă loc cu ocazia zilei sale de naștere la împlinirea celor 90 de ani, dar din păcate nu a mai fost posibilă pentru că el a decedat la 87 de ani.

Castelul are ca piesă principală o scară mare care conduce la vestibulul corpului de locuit, un Hippogriff este la intrare, apoi se trece într-o curte sculptată în stâncă. Urmează o scară numită Loggia Carolina în stil oriental care duce la turn prin pod într-o cameră mică cu ferestre mici și stalactite în tavan, unde este încă păstrat mobilierul original. Scara duce și la sala de engleză. Un alt element important este balconul din piatră de unde se poate vedea curtea Leilor, cea mai de succes din întreaga clădire. Din curtea leilor se poate intra în interiorul bisericii castelului.

 

Castelul Rocchetta Mattei este așadar o adevarată bijuterie arhitecturală ce combină armonios un amestec de stiluri, fiind o creație unică în lume care merită vizitată.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: flickr.com, pinterest.com, comune.grizzanamorandi.bo.it, fondazionecarisbo.it, proriola.com, sglab.it

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here