Cât mai costă un apartament în marile oraşe din ţară

0

După ce în perioada iunie-octombrie preţurile cerute de proprieatari au tot crescut, indicele realizat de portalul Imobiliare.ro a avut o evouţie descendentă. Astfel, preţul pe metru pătrat cerut a scăzut la nivel naţional cu 1,6%, de la valoarea de 980 de euro pe metru pătrat util, la 964 euro. CasoTeca îţi spune cât mai costă un apartament în marile oraşe din ţară.

Chiar şi cu această scădere, valoarea de acum este cu 4,7% mai mare faţă de cea înregistrată în perioada similară a anului trecut, când a fost de 921 de euro pe metru pătrat util. Dintre marile oraşe pentru care au fost analizate preţurile cerute de proprietarii de locuinţe, la Cluj Napoca şi Timişoara s-au înregistrat cele mai mari creşteri, iar la polul opus se află Bucureştiul.

Cluj-Napoca

Aici, în luna noiembrie, proprietarii şi-au mai redus din pretenţii, cu 0,4%. Astfel, în ultimul an, deşi preţul pe metru pătrat a scăzut de la 1.131 de euro la 1.126 de euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul este mai mare cu 12,2%. În ceea ce priveşte apartamentele din blocurile vechi, proprietarii au cerut preţuri mai mari cu 1,4% în ultima lună, acest preţ fiind cu 14,9% mai mare faţă de cel înregistrat la sfârşitul toamnei trecute. Dacă proprietarii de apartamente vechi au cerut preţuri mai mari, cei care construiesc locuinţe noi au scăzut preţurile cu 2,8%, dar chiar şi-aşa preţurile sunt mai mari cu 8,9% faţă de acum un an.

Cât mai costă un apartament în marile oraşe din ţară

Timişoara

Proprietarii de apartamente din Timişoara au cerut preţuri uşor mai mici, cu 0,2% în luna noiembrie. Astfel s-a ajuns la un preţ mediu solicitat de 937 de euro pe metru pătrat util. Totuşi, această valoare medie este mai mare cu 11,8% faţă de perioada similară a anului trecut, când media înregistrată a fost de 838 euro pe metru pătrat util. Astfel, Timişoara se află pe locul doi în topul celor mai mari creşteri anuale de preţuri solicitate de properitari. Apartamentele comuniste s-au scumpit în noiembrie cu 0,4% şi au ajuns la o valoare de 934 euro pe metru pătrat util, fiind cu 12,4% mai mari faţă de noiembrie 2014. Unităţile locative noi s-au ieftinit luna trecută cu 2,5%, dar sunt cu 8,2% peste nivelul cerut anul trecut.

Cât mai costă un apartament în marile oraşe din ţară

Iaşi

Ieşenii care şi-au scos apartamentele la vânzare au rămas constanţi în pretenţii anul acesta, însă un metru pătrat util costă 862 de euro, cu 5,6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când valoarea era de 816 euro. Faţă de apartamentele vechi din Cluj-Napoca şi Timişoara, aici preţul a scăzut cu 1,3% în ultima lună, fiind cu 3,4% mai mari faţă de anul trecut. În schimb, preţul mediu cerut pentru un apartament nou a crescut cu 0,8% luna trecută, de la 883 euro, la 890 de euro şi sunt mai mari cu 5,8% faţă de anul trecut.

Cât mai costă un apartament în marile oraşe din ţară

Constanţa

Şi în oraşul de pe malul mării s-a înregistrat luna trecută un trend uşor de creştere a preţurilor locuinţelor. Per total, preţurile au crescut cu 0,2%, de la 910 euro pe metru pătrat util, la 912 euro. Luna trecută, preţurile medii erau cu 5,1% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Apartmentele vechi au acum un preţ  mediu de 903 euro pe metru pătrat util, cu 0,2% mai mult faţă de octombrie şi cu 4,6% mai mult faţă de noiembrie 2014. Şi locuinţele noi s-au scumpit cu 0,4%, la 938 euro pe metru pătrat, dar sunt cu 6,2% mai mari faţă de noiembrie 2014.

Cât mai costă un apartament în marile oraşe din ţară

Braşov

Aici, preţul mediu solictat pe piaţa apartamentelor noi şi vechi a rămas constant în luna noiembrie, când un metru pătrat util costa 871 de euro, cu 4,8% mai mult faţă de anul trecut, cand valoare medie era de 831 de euro pe metru pătrat. Apartamentele vechi s-au scumpit cu 1% în utima lună, iar preţul a ajuns la 874 de euro pe metru pătrat, fiind cu 6,8% peste nivelul înregistrat în 2014. În schimb, pare mai rentabil să cumperi un apartament nou, de vreme ce preţurile s-au redus cu 4,3% în ultima lună. Faţă de acum un an, preţurile la locuinţele noi sunt mai mici cu 4,8%.

Cât mai costă un apartament în marile oraşe din ţară

Bucureşti

Dacă în ultima lună preţurile apartamentelor din Capitală s-au redus cu 1,1%, faţă de anul anterior acestea sunt cu 3,2% mai mari şi au ajuns la o medie de 1.061 euro pe metru pătat util. Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1% în luna noimenbrie şi au ajuns la o valoare de 1.033 euro pe metru pătrat şi cu doar 2,8% mai mari faţă de noiembriue 2014. În ceea ce priveşte apartamentele noi, acestea pot fi cumpărate la un nivel mediu de 1.142 de euro pemetru pătrat, cu 1,1% mai puţin faţă de octombrie 2015 şi cu 0,6% mai puţin faţă de noiembrie 2014.

Cât mai costă un apartament în marile oraşe din ţară

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here