Cătina: proprietăți, beneficii pentru sănătate și imunitate

2
Cătină
Cătină

Deși cătina este cunoscută de mii de ani pentru proprietățile sale curative, de curând s-a descoperit faptul că fructele de cătină sunt bogate în vitamina C, A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 si B9), dar și vitaminele E, K, P și F. De asemenea, cătina conține și microelemente precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier și acizi grași polinesaturați.

Datorită conținutului bogat în vitamine și alte substanțe nutritive, cătina este recunoscută pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate:

• Îmbunătățeste funcționarea sistemului digestiv:

Acizii Omega-7 din cătină ajută la hidratarea mucoasei din tractul digestiv și pot preveni apariția ulcerului gastric; în același timp, ameliorează durerile și grăbesc procesul de vindecare în cazul problemelor digestive.

• Ameliorează problemele pielii:

Uleiul de cătină este bogat în acizi grași și poate proteja pielea împotriva razelor UV și arsurilor solare, având și un puternic efect antiinflamator. Totodată, poate preveni apariția altor probleme dermatologice, precum acnee, dermatită, vergeturi sau uscarea pielii.

• Întărește sistemul imunitar:

Cătina este bogată în antioxidanți benefici pentru sănătatea organismului. Aceștia protejează organismul împotriva radicalilor liberi și întăresc sistemul imunitar.

• Protejează sănătatea inimii:

Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că un consum regulat de cătină este benefic pentru sănătatea inimii și poate reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

• Ameliorează simptomele răcelii:

Datorită aportului ridicat de vitamina C, cătina este de mare ajutor în întărirea sistemului imunitar, prevenind și ameliorând astfel simptomele răcelii.

Cătina, fie că este consumată ca atare sau în amestec cu miere, are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. Cu toate acestea, există câteva limitări în ceea ce privește consumul de cătină, deoarece, până în prezent, nu există suficiente informatii legate de consumul de cătină de către femeile însărcinate sau care alăptează. Prin urmare, se recomandă prudența și consultarea medicului.

Citește și: Beneficii importante ale alergatului

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here