Ce culori sunt recomandate pentru camera copilului

1

Când vine vorba de amenajarea spațiilor destinate celor mici, este important să avem în vedere regulile ce țin de cromatică, armonie și simetrie. Astfel se poate crea un ambient care să stimuleze copiilor capacitatea de învățare și creativitatea, care să le dezvolte abilitățile și să contribuie la creșterea armonioasă a acestora.

Mediul contribuie la deschiderea și formarea copiilor încă de la cele mai fragede vârste.  Tocmai de aceea, este bine să ții cont de etapa de creștere în care se află aceștia și să adaugi în amenajare elemente noi, pornind de la un fond neutru. Necesitățile unui nou-născut nu vor coincide cu cele ale unui preșcolar, iar ritmul de creștere accelerat se poate dovedi o provocare pentru spațiul locativ, care va trebui să fie într-o continuă schimbare pentru întâmpinarea acestor nevoi.

Citește și Cum poți elimina petele de pe covor sau mochetă cu soluții simple, „home-made”

Astfel, poți porni de la un ambient neutru, în nuanțe deschise și calde, care să conțină piesele de bază necesare întâmpinării unui nou-născut, completate de un decor simplu, dar vesel, căruia să îi adaugi pe parcurs corpuri de mobilier, în funcție de dezvoltarea micuțului.

Camera copilului este spațiul cel mai potrivit pentru a ține cont de psihologia cromatică și de aplicarea combinațiilor favorabile unei dezvoltări armonioase. Citind care este legătura dintre culori și emoții, vei reuși să combini optim culorile în dormitorul celui mic.

Albul

Reprezintă o reflecție a luminii, fiind considerat culoarea purității, a curățeniei și siguranței. De asemenea, semnifică neutralitate și purificare. Este folosit adesea pentru noi începuturi și asociat cu ideea de bunătate. În design, poate fi mereu utilizat ca o bună sursă de echilibrare a culorilor.

Galbenul

La vederea lui, apare o stimulare benefică a metabolismului, dar și a sistemului nervos, pentru că se produce o descărcare de serotonină, de unde și impresia de optimism și energie. E un bun stimulent pentru intelect și creativitate, o culoare plină de viață, asociată distracției, veseliei, căldurii și deschiderii sufletești. Galbenul este culoarea oamenilor creativi, reprezentând ideea de unicitate și imaginație.

Verdele

La nivelul organismului, acesta produce o relaxare și o detensionare, motiv pentru care e considerat o culoare care calmează și echilibrează. Fiind foarte prezent în natură, verdele liniștește. Totodată, el exprimă renașterea, viața, cruditatea.

Albastrul

Induce o senzație de calm, încetinind ritmul cardiac și respirator. Astfel, e asociat cu spiritualitatea, pacea și stabilitatea. Albastrul este culoarea încrederii, a sincerității și a conexiunii între oameni.

Roșul

Exprimă energie, vitalitate, pasiune, motiv pentru care este purtat de oamenii cărora le place să domine și să se afle în centrul atenției. De asemenea, această culoare ne motivează și ne angrenează în a lua decizii. În cazul în care ne înconjurăm de prea mult roșu, vom avea tendința să ne simțim agitați, iritați sau nervoși.

Portocaliul

Transmite foarte mult optimism, fiind cunoscut drept culoarea care „înalță”, încărcându-ne cu energie. Portocaliul este o combinație între roșu și galben, luând cantitatea de energie necesară, echilibrată de căldura sufletească.

În amenajare poți folosi ca bază albul și nuanțele pastelate ale culorilor preferate, cu accente punctuale din culorile mai puternice.

Pornind de la o bază albă sau pastel ton pe ton (asocierea câtorva tonuri foarte apropiate ale aceleiași culori), poți crește detaliile decorative gradual, pe măsură ce copilul și activitățile lui evoluează.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here