Cum poți elimina petele de pe covor sau mochetă cu soluții simple, „home-made”

2

Nu este nevoie de substanțe chimice cumpărate din magazin și de solvenți tari pentru a elimina petele nedorite de pe covoare sau mochetă. Poți folosi aceste produse prietenoase cu mediul, pe care le găsești în propria casă, pentru a elimina în siguranță și eficient petele.

Covoarele colorate ți-au dat bătăi de cap? Nu e cazul să disperi sau să arunci covorul. Există o mulțime de soluții naturale de îndepărtare a petelor de pe covoare, pe care le poți folosi pentru a scăpa de petele inestetice de vin, de mizeria produsă de animalele de companie și de petele grase din covoare.

Scoaterea petelor din covoare

Stai deasupra deversărilor și petelor pentru a te asigura că nu se impregnează și nu se răspândesc. Dacă substanța vărsată s-a uscat, aspirați zona înainte de a aplica un produs de îndepărtare a petelor. Aplică și apasă cu un prosop alb curat pentru a absorbi produsul vărsat. Nu freca niciodată suprafața covorului și nu turna lichid direct pe pată, ambele pot răspândi pata. Pulverizați ușor petele cu soluția naturală și șterge cu un prosop umezit, de la marginile exterioare ale petei spre centru, pentru a preveni răspândirea.

După utilizarea unei soluții naturale de îndepărtare a petelor, clătește zona de covoare curățată cu apă pentru a îndepărta reziduurile. Reziduurile lipicioase atrag murdăria, iar covorul se va păta din nou în acea zonă. Nu lăsa zonele curățate să se usuce pur și simplu la aer, ceea ce poate duce la inele vizibile. Îți recomandăm extragerea umidității rămase prin plasarea mai multor straturi de prosoape albe pe zona tratată. Pune peste prosoape un obiect greu, care nu va transfera culoarea, cum ar fi un o oală cu apă sau o caserolă umplută cu cărți. Lasă-l să stea peste noapte înainte de a scoate șervețele. Aspiră sau folosește o perie în zona curată.

Citește și Cum îți poți amenaja propria grădină de condimente în locuință

Pentru o eliminare rapidă a petelor proaspete sau a celor mai vechi, ține la îndemână un curățător cu aburi, de mână. Mașinile de curățat electrice injectează apă sau o soluție de curățare în pat, apoi aspiră soluția murdară din nou în mașină.

Aruncă o privire asupra metodelor testate de îndepărtare naturală a petelor, pe care le poți utiliza pentru a curăța covoarele.

Folosește doar apă

Utilizează apa ca fiind prima și cea mai bună ofensă la adresa petelor. Absoarbe cât mai mult din pată cu prosoape albe, apoi șterge cu pânze albe umezite cu apă până când pata a dispărut.

Cuburi de gheață

Guma de mestecat sau ceara topită care marchează suprafața covorului tău fac petele lipicioase să fie o poveste de groază în ceea ce privește eliminarea lor. În primul rând, decojește sau răzuiește ușor cât mai multă gumă sau ceară. Apoi întărește guma sau ceara rămasă punând o pungă de plastic umplută cu gheață deasupra. Odată ce suprafața se întărește, zdrobește și taie restul folosind o lingură sau un răzuitor, apoi aspiră. Dacă reziduurile uleioase persistă, se îndepărtează pata cu o cârpă albă umezită cu alcool, frecând până la dispariția reziduului.

Amidon de porumb

Ai vărsat din greșeală o cantitate mare de…ceva care a rezultat într-o pată uriașă? Nu te panica! Șterge excesul de lichid, apoi răspândește amidonul de porumb peste pată. După ce amidonul a absorbit lichidul, răzuiește pulberea și aspiră zona. Dacă rămâne pata, pulverizează zona cu sifon de sticlă și curăță cu un prosop alb curat până când pata a dispărut.

Vin alb sau vodcă

Doar ce ai vărsat vin roșu? Absoarbe imediat pata cu un prosop alb curat și tratează pata cu vin alb sau vodcă (asta funcționează numai dacă este prima metodă pe care o încerci). În caz contrar, mergeți la Planul B: Tratați pata prin amestecare cu peroxid de hidrogen.

Pulbere de borax

Aceasta este o metodă excelentă pentru curățarea deversărilor de băuturi, eliminarea petelor produse de animale de companie și neutralizarea mirosurilor. În primul rând, elimină petele umede cu o cârpă curată. Pulverizează locul cu apă cu gheață și presară praf de borax. Șterge pata cu o cârpă albă până când pata a dispărut. Sau pur și simplu pune boraxul în zona umezită cu apă, lăsă-l să se usuce în loc și aspiră-l odată ce zona s-a uscat.

Praf de copt

Petele grase și uleioase de pe covor pot fi îndepărtate cu stropi de bicarbonat aplicate strategic. Lasă bicarbonatul să stea cel puțin șase ore, apoi aspiră. Îndepărtează orice reziduu cu o cârpă umedă, umezită cu alcool.

Apă oxigenată și detergent de vase

Petele lăsate de ceai vărsat, cafea, băuturi de cola, suc de fructe, vin și cerneală lavabilă pot fi alungate cu o soluție pe care o poți amesteca după cum este necesar. Trebuie să amesteci 2 linguri de apă oxigenată cu o lingură de detergent de vase. După ce absorbi lichidul, se aplică soluția pe zona pătată. Lasă-l să stea câteva secunde înainte de a-l amesteca ușor cu degetele. Clătește zona cu apă, toarnă și repetă până când petele și reziduurile au dispărut.

Sare, oțet și borax

Prepară o pastă din 1/4 cană sare de masă, 1/4 cană oțet alb și 1/4 cană pulbere de borax pentru a elimina petele pe bază de proteine, cum ar fi sânge, lichide corporale, produse lactate, formula pentru bebeluși, mâncare pentru copii și ouă. Aplică pasta pe zona pătată și las-o să se usuce 24 de ore înainte de a aspira. Pe lângă eliminarea petelor, amestecul ucide bacteriile și acționează ca un dezodorizant. După ce zona a fost aspirată, curăță cu apă pentru a elimina reziduurile și curăță bine cu o cârpă curată și uscată.

Oțet din alcool alb

Amestecă o parte oțet alb distilat cu două părți apă într-o sticlă cu pulverizator. Folosește spray pentru a îndepărta urina animalelor de companie și petele de rugină. După ce ai absorbit orice urmă de lichid nedorit (urină) cu o cârpă albă curată, pulverizează ușor zona pătată cu amestecul de oțet. Șterge cu o cârpă albă până când pata a dispărut.

Apă oxigenată și aburi

Ia o sticlă pulverizată umplută cu apă oxigenată și un fier cu aburi pentru a elimina petele mai vechi de vin, sânge și urină. Pulverizează apa oxigenată pe pete, apoi acoperă-le cu un prosop alb umed. Așază fierul cu aburi pe cea mai joasă setare, deasupra prosopului (asigură-te că nu atinge covorul). Ai grijă să nu inspiri aburul. Se fierbe prosopul timp de 10 până la 15 secunde. Verifică spatele prosopului; ar trebui să vezi un transfer al petei de pe covor în prosop. Repetă până când a dispărut toată sau aproape toată pata. Pulverizează ușor pata cu apă oxigenată. Pune un prosop uscat curat pe zonă și așază deasupra ceva greu, precum o tigaie. Se lasă să se usuce peste noapte.

Alcool

Scapă de petele uleioase frecând covorul cu alcool sau vodcă – ambele vor descompune uleiurile și grăsimea. Umple o sticlă cu pulverizator cu alcool sau vodcă și pulverizează zona pătată. Lasă detergentul să stea câteva minute, apoi freacă ușor o bară de săpun natural. Șterge zona cu o cârpă albă umedă până când săpunul a dispărut. Lasă zona să se usuce; repetă până când pata este îndepărtată. Șterge cu un prosop îmbibat în apă pentru a îndepărta reziduurile de săpun.

Detergent pentru covoare care previne apariția petelor

Această metodă generală de șamponare a covoarelor menține în mod natural covoarele proaspăt curățate fără pete. Detergentele comerciale de covoare lasă reziduuri lipicioase care prind murdăria și creează rotocoale de mizerie care nu pot fi îndepărtate cu aspiratorul. Evită această problemă umplând curățătorul covorului cu un amestec de 1/2 cană de oțet alb la 4 litri de apă caldă. Oțetul va reactiva șamponul din covor; curățătorul de covoare va extrage șamponul și murdăria. Finalizează lucrarea umplând recipientul cu apă simplă pentru a elimina oțetul rămas – covorul tău va fi curat, moale, deodorizat și reînnoit.

Citește și Cum amenajaţi cu buget redus

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here