Ce produse preferă românii pentru masa de Crăciun – top 5 al celor mai îndrăgite preparate 

0

Venirea Crăciunului ne aduce o atmosferă magică și șansa de a împărtăși bucuria sărbătorii printr-o masă festivă plină de bunătăți. Fiecare familie are obiceiurile și rețetele ei speciale, însă, în topul preferințelor, se situează câteva alimente.

Deși Crăciunul implică mai mult decât o masă festivă, în articolul de față, îți vom prezenta un top al alimentelor ce reprezintă adevărate simboluri culinare ale Crăciunului.

1. Sarmale

Aceste delicii reprezintă cu adevărat o piesă centrală a mesei de Crăciun, în multe case. În fiecare strat subțire de varză, cu o textură distinctă și gust inconfundabil, se ascunde o alcătuire atentă a ingredientelor, creând o simfonie complexă de arome și texturi. 

Sarmalele nu doar că hrănesc corpul, ci și îmbrățișează sufletul cu momente de bucurie, petrecute în familie. Aroma lor autentică nu este doar o plăcere gustativă, ci și un tribut adus trecutului, o moștenire prețioasă, transmisă cu drag de la o generație la alta. 

2. Cozonac

Când ne gândim la Crăciunul sărbătorit în copilărie, cu siguranță ne amintim și de cozonacii făcuți cu dragoste și sudoare, de mama sau bunica. Acest preparat, deși se încadrează în categoria produselor de patiserie, are un loc aparte în majoritatea familiilor.

Umplut cu nucă, rahat, cacao sau cu orice alte combinații preferate, cozonacul rămâne un simbol culinar al sărbătorii Nașterii Domnului. Gospodinele au propriile rețete, fie păstrate de la bunici sau mame, fie adaptate în funcție de trendurile actuale. Cu toate acestea, sunt și persoane care fie nu dispun de timpul necesar preparării, fie nu doresc să gătească, ci preferă să apeleze la varianta achiziționării cozonacilor.

3. Salată boeuf

Deși, în mod tradițional, salata boeuf se face adăugând bucățele de carne de vită, în zilele noastre, unele gospodine preferă carnea de porc sau pe cea de pui. De asemenea, unele persoane nu folosesc niciun fel de carne, ci doar cartofi, morcovi, murături, maioneză, care, de altfel, oferă salatei o savoare specifică.

În funcție de preferințe, acest preparat se poate face ținându-se cont de gusturile personale. În ciuda faptului că este delicioasă, specialiștii ne îndeamnă să nu o consumăm în exces, mai ales dacă avem afecțiuni biliare sau hepatice. 

4. Piftie

La fel cum sarmalele ocupă un loc de cinste pe masa festivă de Crăciun, nici piftia nu se lasă mai prejos. Acest preparat cunoscut pentru gustul său inconfundabil este prezent pe mesele multor români. Dacă sarmalele sunt mai greu digerabile, piftia este mai „light” și, prin urmare, poate fi consumată și de către cei care urmează un regim alimentar sărac în calorii.

Bineînțeles, atât timp cât există o măsură, și sarmalele pot fi servite, însă este indicat să nu se exagereze cu niciun preparat.

5. Carne gătită pe grătar

Prepararea cărnii pe grătar pentru masa de Crăciun este adesea preferată pentru masa de Crăciun. În ciuda faptului că poate părea neobișnuită în contextul tradițional, unde se preferă preparatele anterior menționate, această opțiune culinară nu este trecută cu vederea.

Carnea pe grătar, însoțită de sosuri și condimente speciale, devine o experiență gastronomică remarcabilă. Combinată cu garnituri tradiționale, precum cartofii prăjiți, legumele coapte ori gratinate sau salatele proaspete, acest fel de mâncare intră în topul preferințelor pentru masa festivă ce are loc în cinstea celebrării Crăciunului.

Deși toate cele 5 opțiuni sunt savuroase, este bine să le consumăm cu moderație. Acest aspect este deosebit de important, deoarece multe persoane decid să respecte postul de dinaintea Crăciunului. Prin urmare, se recomandă servirea preparatelor în porții mici, evitând mâncatul excesiv și des.

Sursă foto: Shutterstock

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here