Cerica, planta cu flori în formă de steluţe

2

Una dintre cele mai cunoscute şi admirate flori de apartament este cerica sau floarea de miere. Cerica este o plantă căţărătoare, perenă, originară din India, Burma, China şi Australia.

Florile sale alb-roz, în formă de stea, au un miros suav, plăcut şi apar din mai până în septembrie. Ele sunt grupate în bucheţele. Frunzele sunt cărnoase, lucioase, eliptice şi au culoare verde închis.

Cerica este una dintre plantele care curăţă aerul de poluanţi fiind recomandată celor care locuiesc în oraşe aglomerate.

Cerica-îngrijire

Pentru o bună dezvoltare, cerica are nevoie de expunere la lumină indirectă cel puţin jumătate de zi. Se recomandă ca temperatura să nu depăşască vara 27 de grade, iar iarna să nu scadă sub 12 grade. Solul trebuie să fie umed, bine drenat, cu pH neutru. Dacă udarea este excesivă, frunzele vor deveni maro.

Planta începe să înflorească după ce ajunge la maturitate, uneori după 5-7 ani. Dacă observaţi că deşi a ajuns la vârsta potrivită, totuşi cerica nu înfloreşte, verificaţi dacă are acces la lumină şi dacă solul nu este prea uscat sau prea ud. De asemenea, fertilizarea solului ar putea fi de ajutor.

Se recomandă ca la fiecare 2-3 ani, cerica să fie mutată într-un ghiveci mai mare. Această operaţiune trebuie realizată la începutul primăverii, înainte de înflorire, perioadă în care mutarea ghivecelor este interzisă deoarece planta este sensibilă la schimbările de intensitate a luminii. Florile rămân pe tulpină o săptămână. Lasaţi-le să cadă singure. Anul viitor vor apărea unele noi în acelaşi loc.

Dacă observaţi că mugurii se deschid, dar cad curând după aceea, verificaţi dacă planta nu este amplasată într-un loc cu aer prea rece, de exemplu în dreptul unei uşi care dă spre exterior.

Cerica-înmulţire

Cerica se poate înmulţi prin tăierea tulpinii şi plantarea fragmentelor. Această operaţiune se face primăvara.Tăietura trebuie să se realizeze sub o pereche de frunze. Se recomandă ca lungimea tulpinii să fie de 8-10 cm. Se plantează 2-3 tulpini într-un ghiveci de 5-8 cm adâncime, într-un amestec umed de turbă şi nisip (în parţi egale). Expuneţi la lumină filtrată. În 6-8 săptămâni vor apărea rădăcinile.

Deoarece la tăiere, planta secretă un suc lăptos care poate genera alergii, se recomandă purtarea unor mănuşi de protecţie.

Pe piaţă există mai multe varietăţi ale acestei plante:

Hoya carnosa Green Exotica

Cerica, planta cu flori în formă de steluţe

Hoya carnosa Variegata Purple pride

Cerica, planta cu flori în formă de steluţe

Hoya carnosa Krinkle Kurl

Cerica, planta cu flori în formă de steluţe

Preţul butaşilor de cerică este de 15 lei pe https://secretgarden.ro

 

 

Sursa foto: hoyastoreaustralia.com.au si https://plantcaretoday.com

 

 

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here