Cioc de papagal, o planta din Insulele Canare

3

Cioc de papagal (Lotus berthelotii) este o plantă din Familia Fabaceae, pe cale de dispariţie ȋn natură, puţinele exemplare rămase fiind protejate de lege şi ȋntâlnindu-se ȋn insulele Canare. Conform cercetărilor, declinul specie a ȋnceput ȋn 1884.

Cauzele sunt multiple: acţiunea speciilor invazive cum ar fi muflonii care se hrănesc cu aceasta, intervenţia umană, oamenii călcând şi rupând florile şi reproducerea dificilă. S-a constatat că in prezent, planta nu face păstăi neexistând astfel posibilitatea ȋnmulţirii prin seminţe. Motivele nu se cunosc exact, dar există o teorie conform căreia planta era polenizată de pasărea soarelui, specie care a dispărut. Totuşi, s-a observant că o altă pasăre, o pitulice care trăieşte numai ȋn insulele Canare, vizitează florile, ca şi numeroase albine.

Cioc de papagal-  ȋngrijire

Datorită frumuseţii sale, planta se cultivă, fiind apreciată de pasionaţii de grădinărit.

Cioc de papagal ȋnfloreşte la sfârşitul primăverii şi ȋnceputul verii, ȋn mai- iunie. Florile au 2,5 cm lungime, 2-8 mm lăţime, formă asemănătoare unui cioc de papagal şi sunt cărămizii, strălucitoare.

Tulpina poate avea o lungime ȋntre 15-30 cm.

Planta are nevoie de un sol cu umiditate medie, bine drenat şi de expunere la razele soarelui. Una dintre cele mai comune probleme ale acestei specii este putrezirea rădăcinilor. Aceasta apare dacă solul nu permite scurgerea excesului de apă. Ca urmare, ȋn ghivece şi coşuri, pământul trebuie amestecat cu nisip şi pietriş.

Dacă temperatura aerului este prea ridicată noaptea, va ȋnceta să ȋnflorească.

Se ȋnmulţeşte vegetativ, prin segmente de tulpină ȋnrădăcinate. Florile nu vor apărea ȋn  primul an, dar frunzele verzi argintii, asemănătoare unor ace, vor ȋncânta privirile.

Cioc de papagal se foloseşte ȋn grădini pentru acoperirea solului, pentru formarea de borduri florale şi ȋn rocării ca pată de culoare. Creşte bine şi pe terase şi balcoane, ȋn coşuri şi ghivece din care se va revărsa ȋn cascade.

Fiind o plantă căţărătoare, se poate utiliza pentru controlul eroziunii solului şi pentru asigurarea intimităţii, formând paravane verzi.

Sursa foto: www.Pinterest.com

Citeste si https://casoteca.ro/cerica-planta-cu-flori-in-forma-de-stelute/

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here