Ciulinul albastru, sferele colorate din gradina de vară

3

Ciulinul albastru (Echinops ritro) este o plantă erbacee, perenă, originară din centrul şi estul Europei şi din Asia. Numele său ştiinţific provine de la cuvintele greceşti “echinos” care ȋnseamnă arici şi “ops” care ȋnseamnă asemănare, făcând referire la frunzele care au spini pe margini.

Planta formează tufe. Ȋnfloreşte de mai multe ori, din iulie până ȋn septembrie. Florile sunt grupate ȋn capitule globuloase, cu diametru de 5 cm, de culoare albastru metalizat. Acestea atrag o mulţime de fluturi şi albine. Tulpina ajunge la ȋnălţimea maximă de 100 cm ȋn 2-5 ani. Frunzele sunt adânc divizate şi sunt acoperite cu perişori.

Ciulinul albastru – ȋngrijire

Planta se dezvoltă bine pe sol umed, bine drenat, expus soarelui, cu pH neutru. Poate creşte şi pe soluri sărace, inclusiv ȋn zone pietroase. Este foarte rezistentă la geruri şi la secetă. Seminţele se plantează primăvara, in luna martie. Planta trebuie udată pe perioada creşterii şi ȋnfloririi, dar cu grijă pentru a se evita băltirea apei.

Ȋn general este rezistentă la atacul iepurilor, căprioarelor şi majorităţii insectelor dăunătoare, dar este sensibilă la atacul afidelor.

Ciulinul albastru se foloseşte ȋn grădini informale, aducând culoare şi contrast ȋn combinaţie cu alte flori de vară. Se potriveşte bine cu Verbascum, Aconitum, Artemisia, Achillea, Iris şi Deschampsia.

De asemenea, este utilizat la amenajarea bordurilor florale, dar şi ca floare tăiată ȋn diverse aranjamente.

Se poate păstra şi uscat, culoarea albastră rezistand mult timp. Pentru aceasta, planta se recoltează ȋnainte de ȋnflorire şi se usucă cu floarea ȋn jos.

Citeste si: https://casoteca.ro/floarea-de-sah-o-floare-cu-aspect-surprinzator

Sursa foto: https://www.amazon.com/

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here