Copacul lampion, copacul numit şi ploaie de soare

2

E iunie şi tocmai a înflorit copacul lampion. Este copacul acela cu flori galbene grupate în panicule mari, 30-40 cm, îndreptate în sus, în jurul căruia zumzăie o mulţime de albine. Este prezent în parcuri, aliniamente stradale şi în zonele verzi din faţa blocurilor. Numele său provine de la capsulele de 4-5 cm lungime care adăpostesc seminţele, acestea amintind ca aspect de lampioanele chinezeşti. Iniţial, au culoare verde, dar în septembrie, devin portocalii. Se menţin pe ramuri şi pe perioada iernii.

Mai este cunoscut şi drept copacul “ploaie de aur”, denumire ce face referire la mulţimea de petale galbene care cad din copac după uscarea florilor, formând adevărate covoare în jurul acestuia.

Copacul lampion (Koelreuteria paniculata) este o specie originară din nordul Chinei, Corea şi Japonia. Trunchiul creşte până la 8-12 m înălţime, iar coroana ajunge la un diametru de 8 m. Ȋn primii ani are o creştere rapidă, de 30-60 cm pe an. Atinge dimensiunea maximă în jurul vârstei de 30 de ani. Nu este o specie longevivă, rar depăşind 50 de ani. Frunzele sunt penat compuse, alterne, au o lungime de 35 cm şi 7-15 foliole. Primăvara sunt roz-bronz, vara, verde închis, iar toamna, galbene.

Citeşte şi https://casoteca.ro/sfaturi-de-vara-pentru-plante/

Copacul lampion-îngrijire

Preferă solurile argiloase, nisipoase sau calcaroase, cu umiditate medie, bine drenate, expuse soarelui. Este rezistent la secetă, dar este afectat de geruri dacă acestea durează prea multe zile. Tolerează poluarea fiind una dintre speciile preferate pentru amenajările din zonele urbane.

Se înmulţeşte prin seminţe semănate în februarie-martie sau prin butaşi de rădăcină.

Este folosit în aliniamentele stradale, decorarea parcurilor şi chiar şi pentru amenajarea acoperişurilor verzi.

Preţul unui exemplar este de 25 lei pe https://www.gardenexpert.ro/

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here