Cum amenajezi o baie ușor de curățat și de întreținut

1

Trăim în era vitezei, iar acest lucru influențează și amenajarea unei case, mai precis, a unei băi, locul în care petrecem suficient de mult timp, zilnic. Când ai în plan amenajarea sau renovarea băii, e important să ții cont de aspectul și calitatea materialelor și a obiectelor sanitare, dar și de rezistența acestora la murdărie, pentru că, să fim sinceri: cui îi place să petreacă timpul curățând constant baia?

O baie amenajată astfel încât să fie ușor de îngrijit și curățat este un mediu sigur. Fiind un spațiu umed, baia poate deveni un teren propice dezvoltării bacteriilor patogene, bacterii ce pot provoca diverse probleme de sănătate. De aceea, pentru prevenirea acestor probleme, e important să amenajezi astfel încât să poți face curat în baie rapid și ușor zilnic sau o dată la două zile și nu o dată pe săptămână sau chiar mai rar. Îți prezentăm câteva ponturi pentru o amenajare practică.

Optează pentru faianță fără striații și gresie fără rosturi

Deși pot părea interesante, plăcile ceramice cu striații sau cu modele în relief sunt mai pretențioase la întreținere. Prin comparație, gresia și faianța cu suprafața netedă se curăță ușor cu un burete sau cu o lavetă umedă.

Tot pentru a face curat mai ușor, îți recomandăm să alegi pentru pardoseala din baie o gresie rectificată pe care să o montezi fără rosturi de îmbinare. Rosturile tind să acumuleze rapid murdărie și sunt greu de curățat, așa că lipsa lor îți va fi de mare ajutor. Daca optezi totuși pentru varianta montajului cu rosturi, încearcă să alegi un chit într-o nuanță care să nu trădeze prea rapid fiecare fir de praf.

Nu uita de ventilația din baie

O baie ideală este cea prevăzută cu o fereastră ce permite aerisirea ușoară a acestui spațiu umed, în acest fel evitându-se dezvoltarea mucegaiului sau a bacteriilor patogene. Dacă baia ta nu are geam, asigură-te că în timpul renovării o vei dota măcar cu un ventilator funcțional. Acesta poate fi integrat în coloana de aerisire a blocului sau poate fi montat spre exterior, dacă încăperea are pereți ce comunică cu exteriorul.

Este indicat să utilizezi ventilatorul și în timpul dușului, pentru a diminua cantitatea de vapori acumulată în aer și pentru a preveni „transpirarea” tuturor suprafețelor placate cu faianță. Un pont este să îi ceri electricianului să conecteze ventilatorul la același întrerupător cu sursa de iluminat din baie.

Renunță la perdeaua de duș în favoarea unui paravan de sticlă

Pentru protejarea diverselor suprafețe din baie în timpul utilizării căzii sau cabinei de duș e indicat ca acestea să fie dotate cu paravane din sticlă. Spre deosebire de obișnuitele perdele de duș, care necesită o îngrijire specială, paravanele conferă eleganță, nu-și schimbă culoarea sau aspectul, sunt mai ușor de curățat și, dacă sunt spălate regulat, nu favorizează dezvoltarea mucegaiului.

În cazul în care nu ai o limită de buget pentru amenajarea băii, poți opta pentru paravane din sticlă securizată cu proprietăți anticalcar. Acestea sunt lăudate pentru abilitatea de a nu acumula depuneri de calcar în urma contactului repetat cu apa, fiind o alegere potrivită pentru cei care au apa dură.

Alege obiecte sanitare cu design minimalist

În ziua de azi, oferta pe piața obiectelor sanitare este foarte bogată, pe toate gusturile. Însă nu toate modelele de vase de toaletă sau lavoare sunt ușor de întreținut, multe dintre ele având tot felul de curburi sau șanțuri care acumulează praf, scame etc. Pentru a-ți ușura munca și pentru a putea menține baia curată, e bine să alegi obiecte sanitare cu design cât mai simplu, cu formă și linii minimaliste. Iar dacă amenajezi o baie mică, poți opta pentru sanitare și obiecte de mobilier suspendate.

Integrează sisteme eficiente și practice de organizare și depozitare

Chiar și cea mai mică baie are nevoie de spații de depozitare a detergenților, șampoanelor, rezervelor de hârtie igienică și a altor obiecte necesare igienei personale. Alegerea și proiectarea sistemelor de depozitare și organizare nu ar trebui realizate doar prin prisma aspectului, ci și în funcție de cât de ușor sau greu sunt de menținut în ordine și curate.

Citește și Tips&Tricks: 7 recomandări esenţiale pentru o baie perfectă

Deși pot părea practice și frumoase la prima vedere, polițele și rafturile deschise suspendate pe perete sunt cel mai greu de întreținut. Desigur că dacă dispui de timp pentru a le șterge de praf zilnic și pentru a organiza obiectele depozitate pe suprafața acestora, poți să le alegi pentru baia ta. Dacă însă nu dispui de prea mult timp liber în fiecare zi și vrei să poți controla mai ușor nivelul prafului din baie, e bine să optezi pentru corpuri și dulapuri închise. Astfel că în locul unei oglinzi prevăzute cu o poliță ai putea alege un dulăpior cu oglindă, iar în locul unor etajere deschise în care să depozitezi prosoapele curate sau diverse soluții de curățare, poți alege corpuri închise, prevăzute cu uși.

În cazul băilor mici există soluții de economisire a spațiului, alegând dulapuri special concepute pentru a fi montate deasupra vasului de toaletă sau deasupra mașinii de spălat rufe.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here