Cum să păstrezi căldura în locuință în sezonul rece

3

Căldura se pierde cel mai mult prin tavan, pereți și golurile acoperite de ferestre și uși. Pentru a limita pierderile de căldură, este necesar să îți îndrepți atenția spre punctele – cheie amintite și totodată să iei mai multe măsuri practice.

Izolarea pereților, a podului, alegerea unei tâmplării de bună calitate și a unui sistem de încălzire eficient reprezintă principalele măsuri pe care trebuie să le ai în vedere, alături de altele secundare, dacă vrei să menții cât mai mult căldura la interior.

Izolarea termică cu polistiren, cea mai eficientă metodă

În cazul caselor, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, a tavanului și a podelei este crucială pentru păstrarea căldurii în interior. Soluția cea mai simplă și comodă pentru realizarea termosistemului este polistirenul, un material care are avantajul principal că nu îngreunează structura și se montează ușor.

Vezi și Casoteca și SHARP, aliați împotriva poluării, virușilor și bacteriilor din incinte

Avantajele vatei minerale bazaltice

Vata minerală este unul dintre cele mai indicate materiale izolante, însă trebuie aleasă cu grijă, în funcție de suprafața pe care urmează să o izolezi. Pe piața de profil există produse dedicate, care se aplică ușor și au un rezultat eficient în materie de confort, economie energetică etc. Pentru izolarea optimă a acoperișurilor înclinate, cele mai recomandate sunt produsele din vată minerală de sticlă și vată minerală bazaltică.
Printre avantajele izolării la exterior cu vată minerală bazaltică se numără limitarea pierderilor de căldură și crearea unui climat agreabil în interiorul locuinței, datorită circulării aerului (fațadele sunt ventilate).

Tâmplăria și sticla de calitate reduc pierderile de căldură

Reducerea pierderilor de căldură este cu atât mai eficientă cu cât utilizezi o tâmplărie de bună calitate, din PVC, aluminiu sau lemn stratificat, cu profilul compus din cel puțin 5 camere interioare de izolare și lățimea de încastrare în zid de minimum 70 mm. Un profil eficient, care menține căldura în locuință, trebuie completat cu un pachet de sticlă adecvat, compus din două sau trei foi de geam.

Vopseaua termoizolantă

O metodă nouă de termoizolare constă în aplicarea unor vopsele speciale, care, datorită nanoparticulelor pe care le conțin, împiedică transferul de căldură, reflectă radiația termică și creează o barieră împotriva umidității. În sezonul rece, stratul de vopsea de la interior va împiedica pierderea căldurii prin pereți.
Suprafețele predispuse la formarea igrasiei și mucegaiului, cum sunt pereții interiori orientați spre nord, pereții și tavanele mansardelor etc., necesită acoperirea cu o vopsea care izolează termic.

Sisteme de încălzire performante

În prezent, centralele termice în condensare asigură o eficiență sporită. Însă foarte important este să nu lași locuința să se răcească prea mult, deoarece, pentru a atinge din nou temperatura dorită, va fi nevoie de mai multă energie decât dacă ai menține în interior o valoare termică constantă. De aceea, pentru a beneficia de un indice de confort termic potrivit, dar și pentru a face economii, specialiștii îți recomandă să utilizezi accesorii de termo – reglare automată (cronotermostate, senzori externi de temperatură etc.) și programe de încălzire presetate sau programe personalizate, astfel încât consumul instalației de încălzire să fie în deplină concordanță cu nevoile tale. Pentru a evita pierderile semnificative de căldură, nu este indicat să instalezi termostatele în imediata apropiere a ferestrelor.

Sfaturi practice pentru o locuință călduroasă în sezonul rece

– ține ușile camerelor închise, ca să nu încălzești inutil spațiile de trecere (holurile);
– evită să usuci hainele pe calorifer, deoarece vei consuma mai multă energie pentru încălzirea interiorului;
– nu așeza obiecte sau polițe cu rol de depozitare deasupra caloriferelor, întrucât vor împiedica circulația bună a aerului cald – acestea trebuie să aibă acces ușor în zona pe care dorești să o încălzești;
– dacă ai încălzire prin pardoseală, evită să acoperi podeaua cu linoleum, mochetă sau covoare cu inserții de cauciuc, întrucât vor bloca ridicarea aerului cald în încăpere;
– nu masca radiatoarele cu obiecte de mobilier;
– dacă nu încălzesc uniform, aceste surse de încălzire trebuie aerisite la fiecare început de sezon rece și dotate cu robinete termostate. Astfel, vei putea să controlezi temperatura în fiecare cameră și vei evita pierderile de căldură;

Citește și Șemineele decorative nefuncționale – o soluție inovativă de design

– dacă ai jaluzele exterioare, obloane, rulouri, roman shade-uri și chiar perdele, lasă-le în jos atunci când temperaturile sunt foarte scăzute. Atenție însă! Perdelele nu trebuie să „curgă“ până jos, peste calorifere, deoarece vor obtura circulația și răspândirea aerului cald. De exemplu, poți opta pentru perdele care ajung până la nivelul pervazului. Cu draperiile procedează la fel;
– pune o folie refractantă sau o oglindă în spatele caloriferelor. Aceasta va reflecta și va „împinge“ căldura spre interiorul camerei, ușurând circulația aerului cald. Astfel de folii reflectorizante se pot aplica nu numai în spatele caloriferelor, ci și în mansarde și poduri (pereți și tavan). De asemenea, sunt ideale și în cazul în care ai încălzire prin pardoseală, tavane false sau conducte și țevi pe care vrei să le izolezi.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here