O echipă de 70 de stundeţi români au pus anul trecut la punct un prototip de casă independentă energetic, numită EFdeN. Cu acest concept au obţinut locul 19 la competiţia internaţională Solar Decathlon. CasoTeca îţi prezintă cum arată casa românească fără facturi la întreţinere.
Deşi producţia acestei case este încă destul de ridicată, 300.000 de euro, studenţii vor să facă din acest concept unul accesibil pentru mai mulţi români şi vor să treacă la producţia la scară largă. Astfel, studenţii vor să reducă din preţul casei, dar fără a face rabat de la condiţiile de confort şi eficienţă energetică. În trei-cinci ani, această casă va fi disponibilă pe piaţă la un preţ de 130.000 de euro pentru o unitate cu o suprafaţă de 180 de metri pătraţi
Totuşi, cine îşi doreşte astăzi o casă EFdeN, în 12 zile poate fi proprietarul unei locuinţe, cu singura condiţie: să aibă cei 300.000 de euro.
EFdeN este o casă prietenoasă cu mediul, iar echipamentele de producere a energiei de care dispune nu presupun facturi la întreţinere. În plus, casa produce chiar mai multă energie decât consumă, cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Prototipul EFdeN a fost amplasat în curtea Facultăţii de Instalaţii din Bucureşti şi a devenit centru ce cercetare.
Elementul arhitectural central al prototipului este sera, un spaţiu verde integrat multifuncţional. Este o zonă dedicată conceptului de urban farming care serveşte ca loc de relaxare şi care devine un generator de comunităţi în varianta industrializată. Este o seră hibrid deoarece pe lângă aceste trei funcţiuni, are rol şi în sistemul de încălzire al casei.
Modularitatea prototipului se reflectă şi în designul interior al casei, iar spaţiul interior al casei poate fi uşor tansformat. Flexibilitatea caută să răspundă la dorinţele mereu în schimbare ale individului. La parter a fost amenjat un spaţiu de tip open space, configurat sub formă de bucătărie, living şi dining. În bucătărie avem un exemplu de mobilier transformabil: masa din bucătărie de două persoane care este uşor extensibilă şi în cazul unei cine cu opt invitaţi, în timp ce canapeaua modulară poate fi poziţionată în diverse părţie ale camerei.
Structura prototipului EFdeN este în totalitate metalică, proiectată pentru a oferi un timp de producţie mai redus, dar şi pentru o asamblare rapidă. Pentru structura de rezistenţă au fost folosite europrofile, iar pentru structura auxiliară, precum acoperişul, închiderile şi modulele ehnice, se folosesc profile uşoare.
Încălzirea şi răcirea se face prin panouri radiante cu apă, montate pe tavanul sau pereţii interiori pentru a asigura un confort termic optim. Recuperarea căldurii este făcută din bucătărie şi baie cu ajutorul unui recuperaror de căldură pentru a crea depresiuni ce vor ajuta la ventilarea acestor două camere, iar introducerea aerului proaspat se face prin living si prin dormitoare.
[…] CITEŞTE ŞI Cum arată casa românească fără facturi la întreţinere. […]