Cum arată cele mai neobișnuite case

0

Dacă pentru majoritatea dintre noi, casa visurilor înseamnă un apartament spațios ori o vilă de lux într-o zonă bună a orașului sau chiar o căsuță cu prispă la țară, există și o categorie de oameni care adoră să iasă din tipare, inclusiv atunci când vine vorba despre spațiul în care trăiesc.

Până unde poate ajunge imaginația acestora în materie de case? Iată câteva exemple:

Casa transparentă

În Tokyo există o reședință cu totul și cu totul ieșită din comun. Casa, pe mai multe etaje, are toți pereții din sticlă, astfel că trecătorii pot vedea absolut tot ce se petrece în interior. Cu toate acestea, cuplul care locuiește acolo nu pare deloc deranjat de lipsa de intimitate.

Proiectată și construită de compania Sou Foujimoto pentru un cuplu tânăr, casa transparentă dintr-un cartier liniștit din orașul Tokyo are o suprafață de 85 de metri pătrați. Locuința cu toți pereții din sticlă contrastează puternic cu construcțiile de beton tipice existente în cea mai mare parte a zonelor rezidențiale din Japonia. Trecătorii și vecinii pot vedea absolut tot ceea ce se petrece în interiorul ineditei case.

Interiorul spațios este compus din 21 de plăci de podea individuale, toate situate la înălțimi diferite față de sol. Dispunerea podelelor asemenea unei scări mobile permite structurii să aibă mai multe funcțiuni, de la spații pentru circulație la cele de lucru și odihnă. Utilitățile sanitare sunt, totuși, ascunse în peretele gros din partea din spate a clădirii.

Cea mai subțire casă din lume

Arhitectul polonez Jakub Szczesny a construit la Varșovia cea mai subțire casă din lume, situată într-un spațiu strâmt dintre alte două clădiri.

Construcția are 1,19 metri în cel mai gros punct și doar 0,68 metri în cel mai subțire.

Exteriorul arată ca o capsulă. Electricitatea o ia de la clădirile învecinate, iar sistemul de apă și canalizare este complet autonom.

Arhitectul spune că cei care locuiesc în această casă au  nevoie de o adaptabilitate similară cu cea a astronauților, locuința fiind construită pentru a stimula locatarii cu „sentimentul neobișnuit de a fi restricționați de mediul înconjurător”.

Casa în formă de scoică

Deși este un oraș fără ieșire la apă, Mexico City se mândrește cu o scoică uriașă. Construcția ieșită din comun poartă semnătura arhitectului Javier Senosiain, unul dintre promotorii contemporani ai arhitecturii organice (conform căreia construcțiile trebuie să se integreze armonios în mediul înconjurător). Proiectul a fost conceput la cererea unei familii tinere, care a dorit să își crească cei doi copii într-o locuință „aproape de natură”.

Fațada casei este formată dintr-un vitraliu uriaș, care luminează zona de living într-un mod uimitor. Proprietarii spun că se bucură de curcubeu în fiecare zi

Nici podeaua și tavanul, nici pereții nu sunt paraleli, astfel că experiența vizitării unei astfel de case este diferită față majoritatea clădirilor construite în prezent

Scara în spirală face legătura dintre sufragerie și dormitor. De la etaj, proprietarii se delectează cu priveliștea către munți

Casa care se rotește după soare

Casa rotativa din Taree, Australia, este o construcție octogonală și se rotește la 360 de grade în urma apăsării unui buton. Se află pe 32 de rotițe și este alimentată de un motor de 500 de watti, un tur complet durând între 30 de minute și 2 ore.

Conceptul și design-ul casei sunt rezultatul a mai mult de un deceniu de cercetare. Direcția mișcării, cât și viteza pot fi activată la cerere sau programate pentru a urma traiectoria soarelui și umbra. Astfel, se asigură gradele de lumină naturală și căldură optime pentru locuință.

Surse foto: www.mymodernmet.com, www.shellhouse-talks.com, www.build.com.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here