Cum îngrijești un bonsai: Ce trebuie să știi despre ”mini copăcelul” de casă

0

Majoritatea persoanelor care trăiesc în oraș își doresc să se reconecteze cu natura și, din acest motiv, își creează propriile oaze de relaxare cu ajutorul plantelor de interior. Dacă locuiești la casă, acest lucru poate fi și mai simplu prin amenajarea unei grădini. Deși toate plantele aduc confort, există anumite specii cu adevărat speciale, cum ar fi bonsaiul.

Bonsaiul este o plantă care reprezintă replica perfectă a unui copac obișnuit, dar într-o versiune miniaturizată. Spre deosebire de ceea ce s-ar putea crede, bonsaiul nu este modificat genetic; este crescut la dimensiuni mici prin tehnici speciale de tăiere și legare a ramurilor. Astfel, poți avea o versiune miniaturală a unui copac iubit chiar în confortul casei tale, cu condiția să știi cum să îl îngrijești.

Cum îngrijești un bonsai: Ce trebuie să știi despre ”mini copăcelul” de casă

Există mai multe tipuri de bonsai, adaptabile atât pentru interior, cât și pentru exterior. Plantele de interior necesită mai multă atenție, în timp ce cele de exterior sunt mai rezistente la condițiile de mediu mai dure.

Bonsaiurile de interior sunt mai dificile de cultivat și întreținut, necesitând tehnici speciale de tăiere și legare a ramurilor pentru a asigura o creștere armonioasă în spațiul disponibil. Nu toate speciile sunt potrivite pentru interior; de obicei, speciile tropicale și subtropicale sunt cele mai adecvate. Este important să adaptezi locuința pentru a crea un mediu favorabil pentru bonsai sau să alegi un tip care se poate adapta mediului existent.

Bonsaiurile de exterior sunt mai rezistente și se adaptează mai bine la condițiile naturale. Acestea cresc mai repede și ajung la dimensiuni mai mari comparativ cu cele de interior. Bonsaiurile de exterior pot fi aduse în interior pentru perioade scurte, în special în sezonul rece.

Îngrijirea bonsaiului de interior

Lumina: Bonsaiul are nevoie de lumină naturală pentru a crește sănătos. Plasează planta lângă o fereastră pentru câteva ore pe zi, pentru a asigura un frunziș verde și sănătos, care să fie mai rezistent la dăunători și boli.

Apă: Uda bonsaiul corect pentru a menține sănătatea plantei. Deși pământul nu trebuie să fie constant umed, verifică cu degetul pentru a te asigura că nu este nici prea uscat, nici prea umed. În general, uda bonsaiul o dată la 3-4 zile și scufundă ghiveciul într-o găleată cu apă o dată pe săptămână pentru 2 minute, pentru a asigura o umiditate uniformă. Pulverizarea ușoară a plantei poate ajuta la menținerea unui mediu umed.

Descoperă și: Dezvoltarea unei grădini contemporane. Ce plante trebuie să îți cumperi

Fertilizant: Având în vedere udările frecvente, nivelul de nutrienți din sol scade în timp. Aplică un fertilizant special pentru bonsai, diluat conform instrucțiunilor producătorului, o dată pe săptămână.

Îngrijirea unui bonsai uscat sau afectat

Dacă observi că bonsaiul tău își pierde vitalitatea, verifică dacă ghiveciul este prea mic sau dacă solul este compactat, afectând rădăcinile. Înlocuiește ghiveciul cu unul mai mare și îmbunătățește solul. Asigură-te că planta beneficiază de suficientă lumină, apă și fertilizant pentru a-i susține sănătatea.

Bonsaiul poate deveni una dintre cele mai prețioase plante din locuința ta atunci când știi cum să îl îngrijesti. Acesta adaugă o amprentă personală și un impact estetic semnificativ, și îngrijirea sa nu trebuie să fie dificilă, odată ce găsești mediul perfect pentru specia ta de bonsai.

Sursa: californiaflowers.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here