Cum realizăm depozitarea în spaţiile mici

Depozitarea este una dintre problemele  cu care ne confruntăm practic zilnic

1
O cămară bine organizată
O cămară bine organizată

Lucrurile la vedere şi în dezordine stirbesc din imaginea frumoasă şi eleganţa a unei încăperi. Acest lucru se întâmplă şi mai des într-un spaţiu restrâns, cum sunt spaţiille mici, apartamentele şi garsonierele mici de bloc. Garsonierele şi apartamentele de două camere sunt astăzi cele mai căutate deoarece sunt mai ieftine,  întreţinerea mai uşoară şi  facturile cu utilităţile mai mici.

 

Organizatoare şi poliţe

 

Shoppingul este la mare modă iar el înseamnă aducerea de obicei în interiorul locuinţei a tot mai multe obiecte, de la îmbrăcăminte la accesorii şi decoraţiuni. Chiar şi când este vorba despre alimente, nu toate este recomandat a se păstra în frigider. De multe ori, când venim acasă cu lucruri noi, nu avem unde să le punem şi ne gândim că vom găsi mai târziu o soluţie. Dar ce este de făcut când spaţiile sunt mici?

Organizator pentru articole de îmbrăcăminte
Organizator pentru articole de îmbrăcăminte

Organizatoarele câştigă tot mai mult teren şi ele pot ji o soluţie bună în special în bucătărie, pentru veselă şi alte ustensile folositoare în această funcţiune. Dar tot la fel ele reprezintă o soluţie şi pentru haine, în special articole mai  mici  (ciorapi, lenjerie) precum şi încălţăminte.

organizator pentru încălţăminte
organizator pentru încălţăminte

Organizatoarele pot fi ţinute în debara (dacă există), pe hol sau în dormitor În anumite situaţii, în special în spaţii mici, se poate merge cu depozitarea pe verticală, prin montarea de poliţe. Acest lucru este mai frecvent în cazul băilor, mai ales că aceste spaţii sunt deseori de dimensiuni mici în special în cazul apartamentelor şi garsonierelor din blocurile vechi.

Depozitare pe verticală: poliţe şi rafturi
Depozitare pe verticală: poliţe şi rafturi

 

 

 

Cămara şi debaraua

 

Fie că trăim într-o locuinţă mare sau într-o garsonieră, nevoia de depozitare este tot mai mare, cămăra sau debaraua fiind soluţia care se impune în astfel de situaţii.

Cămara, un spaţiu perfect pentru depozitare
Cămara, un spaţiu perfect pentru depozitare

Reorganizarea şi renovarea acestor spaţii de depozitare pot degreva locuinţa de corpurile de mobilier masive, de exemplu de şifonier în cazul unor spaţii mici.Acum să stăm mai mult în propriile case este un moment prielnic să regândim organizarea cămării sau debaralei iar lucrarea poate fi realizată chiar de proprietar, într-o activitate de Do-It-Yourself fără a fi implicate cheltuieli mari. În plus, primăvara este chair sezonul renovărilor.

 

Vom da un astfel de exemplu pentru o locuinţă de dimensiuni mici care, totuşi, beneficia de astfel de spaţii de depozitare, Acestea, însă, nu erau amenajate şi exploatate corespunzător.

 

 

Renovarea debaralei pas cu pas

 

Un mic plan trebuie întocmit înainte de începerea lucrărilor. În cazul de faţă, debaraua cu suprafaţa de 0,98 mp şi cămara cu suprafaţa de 0,86 mp, au fost supuse unui radical proces de reamenajare.

Pentru a câştiga şi câţiva centimetri de spaţiu în plus, vechile uşi au fost înlăturate împreună cu tocurile lor iar glafurile golurilor rezultate au fost refinisate. Pe pardoseală a fost montat parchet laminat iar pereţii au fost finisaţi cu tapet de culoare albă a cărui textură imită tencuiala structurată. Rafturile care se pot monta până la tavan precum şi bara pentru umeraşe reprezintă soluţia pentru o depozitare eficientă. De aceea este necesar să ne gândim dinainte cât de late şi cum să montăm acceste rafturi.

Renovarea şi amenajarea unei debarale
Renovarea şi amenajarea debaralei şi cămării

După ce a fost stabilită poziţia fiecărui raft, s-a trecut la măsurarea şi marcarea locurilor în care au fost montate consolele.

Blaturile rafturilor au fost realizate pe comandă dar ele se pot găsi acum cu uşurinţă în magazinele de bricolaj. Ele au fost fixate pe consolele anterior montate, pentru acestea fiind necesare şuruburi autofiletante.

Rafturi şi bară pentru umeraşe
Rafturi şi bară pentru umeraşe

În fosta cămară a fost montată o bară pentru umeraşe, iar în spaţiul dintre coloana de aerisire şi peretele frontal au fost montate şapte rafturi. În debara au fost montate trei rafturi mari, o bară pentru umeraşe iar pe unul din pereţii laterali, şapte rafturi de dimensiuni mai mici. Astfel, spaţiul celor două încăperi a fost exploatat cu maximă eficienţă.

Pentru accesul la cele două spaţii a fost construit un sistem de două uşi culisante.

 

un comentariu

  1. […] Lucrurile la vedere şi în dezordine stirbesc din imaginea frumoasă şi eleganţa a unei încăperi. Acest lucru se întâmplă şi mai des într-un spaţiu restrâns, cum sunt spaţiille mici, apartamentele şi garsonierele mici de bloc. Garsonierele şi apartamentele de două camere sunt astăzi cele mai… Cititi mai multe aici: Cum realizăm depozitarea în spaţiile mici […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here