Cum să îți amenajezi o casă la țară. Sfaturi pentru amenajarea unui case moderne la țară

1

Mulți dintre noi am moștenit o proprietate la țară pe care o folosim pe post de casă de vacanță sau am achiziționat una pentru a ne muta în ea și pentru a scăpa de agitația din oraș, relatează piatraonline.ro

Institutul Național de Statistică a realizat mai multe studii care au demonstrat ca în ultimii ani, tendința populației este de a se muta de la oraș la sat și din ce în ce mai puțini se mută de la sat la oraș.

Această tendință se datorează în principal traficului infernal din marile orașe, din cauza aerului poluat și a lipsei de spații verzi. Mai mult decât atât, pandemia a accentuat nevoia oamenilor de spații verzi, de aer curat, de soare și de acea grădina sau curte în care să te simți liber, chiar și atunci când este nevoie să te autoizolezi.

Tendința migrației de la oraș la sat, a ridicat o problemă destul de mare și anume, cum amenajezi la casă la țară?

Sfaturi pentru amenajare modernă a casei la țară 

Dacă îți dorești să ridici o locuință de la zero, ai în vedere faptul că acest proces este mult mai costisitor decât renovarea unui imobil deja existent. Însă, renovarea unei locuințe este rentabilă numai în momentul în care structura este una rezistentă. Acest lucru îl poți vedea de unul singur (în funcție de vechimea locuinței), cu un constructor sau cu un arhitect.

De regulă, casele de la țară au dimensiuni reduse, însă le poți adauga anexe sau le poți amenaja astfel încât să îți ofere tot confortul de care ai nevoie.

Înainte de a te apuca de amenajarea locuinței, ține cont de câteva detalii foarte importante:
– Verifică și modernizează (acolo unde este nevoie) instalațiile și sistemele de utilități;
– Gardul este o componentă importantă, așa repară-l sau îngrijește-l;
– Verifică acoperișul ca să te asiguri că nu apar infiltrații și că este rezistent;
– Refă finișajele exterioare, izoleaza și consolidează structura casei.

Amintește-ți: nu uita și de amenajarea și ingrijirea curții, spațiul în care îți vei petrece cel mai mult timpul pe parcursul sezonului cald.

Primul pas – renovarea podelelor și a pereților. Parchetul laminat reprezintă o soluție accesibilă ca preț, dar și ideală din punctul de vedere al aspectului și al ușurinței cu care este întreținut. Când vine vorba despre pereți, vopsește-i în culori care să faciliteze mai multe tipuri de amenajări.

Pentru un plus de efect și pentru a păstra ideea de tradițional, te poți folosi de grinzi de lemn pentru tavan, sau poți acoperi un perete cu piatră naturală.

Soba de teracotă sau din lemn te vor face să te simți că în locuință bunicilor. În ceea ce privște texturile din locuință, poți opta pentru cele cu motive tradiționale sau geometrice, confecționate din materiale naturale, precum inul sau bumbacul.

Amenajarea unei casei mici la țară 

Poți încerca să îl recondiționezi pe cel pe care îl ai deja, atât timp cât se află într-o stare bună. Daca nu, poți achiziționa obiecte noi, dar să ai grjă să le integrezi în amenajare și să nu pară că aglomerează inutil spațiul.

Tips & tricks

Poți achiziționa o canapea modernă pe care să așezi un pled cu motive tradiționale – astfel oferi un aer deosebit, dar să și asiguri întreținerea canapelei.

Pentru bucătărie, trebuie să ai în vedere utilitatea acesteia, dar și designul. În funcție de spațiul pe care îl ai, alege o masă cu patru sau șase locuri și scaune în stil tradițional. Nu uita de perdele scurte la ferestre și decorațiuni precum farfurii și castroane din lut. Nu uita de covorare, deoarece acestea oferă confort termic, dar și o imagine rustică.

Dacă îți dorești să integrezi decorațiuni colorate sau cu motive tradiționale, optează pentru mobilier și pereți în culori simple.

Pont: dacă ai achiziționat o locuința în stil vagon, probabil vei simți nevoia de intimitate (căci trecerea în acest tip de locuințe se face dintr-o încapere în cealaltă), așa că trebuie să iei în calcul construcția unui hol care să te scape de această problemă.

Nu uita de lumina naturală, căci o locuința trebuie să fie cât mai luminoasă, folosește culori deschise pentru a crea iluzia de spațiu generos și mobilează pe cât posibil pe verticală.

Acordă o atenție sporită pieselor de mobilier, astfel încât să nu apelezi la piese de mari dimensiuni care să facă spațiul să pară înghesuit.

Amenajarea unei case mari la țară

Chiar dacă ai o libertate mult mai mare de joacă într-un astfel de spațiu, trebuie să ai în vedere să nu te lași purtat de val și să aglomerezi spațiul cu multe obiecte sau piese de mobilier inutile.

Aici se aplică aceleași principii precum în cazul amenajarilor de case de mici dimensiuni: lumina naturala, culori deschise, mobilier util și realizat din materiale de calitate.

În același timp, dacă îți dorești o pată de culoare în amenajare, apeleaă la un perete accent vopsit într-o nuanță închisă, placat cu piată naturală sau chiar cu beton pentru un aspect industrial.

Având în vedere că am rezolvat cu amenajarea în funcție de dimensiune, trebuie să iei în considerare acum stilul de amenajare pe care vrei să îl abordezi și care ți se potrivește.

1. Amenajarea unei case moderne la țară

Acestea sunt cele mai des întâlnite, în special de către tineri din prisma faptului că îmbină funcționalul cu designul spectaculos.

Amenajarea în stil modern înseamnă linii cât mai simple, elemente de decor relativ puține. În acest stil, primează croamtica vioaie cu pete de culoare îndrăznețe și geometrii suprinzătoare.

2. Amenajarea unei case clasice la țară

Aici primează eleganța și bunul gust. Ca principii ale amenajarii în stil clasic, avem:
– Decorațiunile care se observă prin sculpturile în mobilier, rame de tablouri, ceasuri masive etc;
– Note de auriu care se pot regăsi în mobilier, pe un tapet pentru perete, draperii și accesorii;
– Perdelele și draperiile trebuie să aibă motive florale sau se pot regăsi și în nuanțe simple de bej și crem;
– Pentru iluminat se folosesc candelabrele;
– Mobilier din lemn masiv.

3. Amenajarea unei case rustice la țară

Acest stil nu prea este abordat în amenajarile locuințelor, ci mai mult în amenajările cabanelor montane. Acest lucru nu înseamnă totuși că nu poți crea stilul astfel încât să se potrivească și locuinței tale:
– Se evidențiază elementele cu specific lemnos;
– Decorațiunile realizate din lemn sau metal cu un aspect aspru, rudimentar, mai puțin prelucrat;
– Se folosesc culori calde pentru pereți și pentru pardoseală, precum galbenul pal, nuanțe de crem și maro.

4. Amenajarea unei case la țară în stil industrial

Aici observam în ultimii ani o tendință în creștere a amenajarilor în stil industrial, fiind adoptat cu preponderență de tinerii care-și doresc un aspect fresh al locuințelor.

Este un stil de amenajare care impune elemente metalice, decoruri inovative, creative și funcționale.

5. Amenajarea în funcție de localizare

Pentru ca și acest aspect poate influența amenajarea locuinței. În cazul în care îți dorești să îți amenajezi locuința de la țară, imaginează-ți doar cum îți vei petrece serile ascultând cantecele greierilor și te vei lăsa mângâiat de briza serii.

Parcă știi deja ce îți dorești de la amenajare. Uite mai jos câteva imagini din care să te inspiri.

a. Amenajarea unei case la munte

Acea casă unde evadezi la sfarșit de săptămână, așa că dacă ai avantajul de a te bucura de o casa la munte, asigură-te că transpui atmosfera și specificul zonei în ideile de amenajare ale casei tale de vacanță.

Lasa-te inspirat de elementele naturale și folosește-te de ele (lemn, piatra, zone verzi, unelte de stână, elemente tradiționale).

b. Amenajarea unei case la mare

Ești într-adevar norocos dacă te bucuri de o astfel de amenajare. În amenajarea unei case la malul marii, poți pune în aplicare elemente decorative specifice stilului mediteranean.

Sau poți opta pentru amenajarea locuinței în nuanțe specifice locului (albastru, alb, bejul specific nisipului). Optează pentru culori pastelate, nuanțe de albastru care să se contopească cu valurile mării și cu cerul senin.

Amenajarea exterioară a casei și amenajarea grădinii

Indiferent că vorbim despre o locuința permanentă la țară sau una de vacanță, trebuie să ai în vedere amenajarea fațadei locuinței, dar și a spațiului din jurul acesteia.

În ceea ce privește amenajarea fațadei, ai grijă ca între designul acesteia și cel de interior să existe o legătură și continuitate.

Acest lucru înseamnă că dacă amenajarea interioară a locuinței este într-un stil modern, și fațada să evoce același stil, dacă în amenajare se regăsesc elemente de accent cu piatră naturală, fațada casei se poate placa cu piatră naturală.

Dacă vrei să faci acest lucru singur, ai aici un articol în care ți-am explicat care sunt pașii și cum să plachezi fațada casei singur.

În ceea ce privește amenajarea grădinii, aceasta se realizează în funcție de nevoile tale. Dacă îți dorești și un spațiu în care să cultivi câteva legume, îți dorești o grădină de flori care să parfumeze întreaga curte sau un spațiu în care să te relaxei pe un sezlong.

Indiferent de nevoile tale și de spațiul de care beneficiezi, asigură-te că nu îl încarci prea mult cu obiecte (mobilier de grădină) sau cu plante.

De asemenea, plantele și gazonul vor avea nevoie de îngrijire suplimentară, deci ia în calcul și acest lucru. Tips & tricks despre amenajarea grădinii ne oferă Dragos Isacescu in acest articol.

Pentru amenajarea gardului, ți-am pregătit o serie de sugestii aici din care te poti inspira pentru propria amenajare.

Indiferent de stilul de amenajare pe care vrei să-l abordezi, important este ca acesta să te reprezinte și să te facă pe tine să te simți bine în acel spațiu.

un comentariu

  1. […] Mulți dintre noi am moștenit o proprietate la țară pe care o folosim pe post de casă de vacanță sau am achiziționat una pentru a ne muta în ea și pentru a scăpa de agitația din oraș, relatează piatraonline.ro Institutul Național de Statistică a realizat… Cititi mai multe aici: Cum să îți amenajezi o casă la țară. Sfaturi pentru amenajarea unui case moderne la țară […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here