Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă din ce în ce mai serioasă, găsirea unor soluții simple pentru a prelungi viața fructelor și legumelor devine esențială. Nu doar că vei contribui la reducerea deșeurilor, dar vei putea economisi și câțiva bani, protejându-ți totodată investițiile din frigider. În acest articol, îți vom prezenta câteva trucuri eficiente pentru a păstra legumele și fructele proaspete mai mult timp, astfel încât să te bucuri de ele fără grija ofilirii rapide.
Cum să prelungești viața fructelor și legumelor în frigider
Indiferent de context, dacă timpul trece în defavoarea legumelor și fructelor tale, soluția este să adopți o abordare de bucătar pentru ingredientele proaspete. Întâi de toate, cumpără produsele strategic. Apoi, depozitează-le și gătește-le în moduri care le prelungesc viața. Și, când inevitabil se întâmplă să se ofilească dintre legume sau zarzavaturi, salvează-le.
Inventarul produselor pe care le ai
Înainte de a merge la piață sau de a comanda online, verifică ce ai deja. Astfel, nu vei cumpăra accidental mai mulți castraveți când deja ai câțiva ascunși sub o pungă de morcovi. Organizarea alimentelor în timp ce le descarci ajută, de asemenea. „Adopt abordarea unui magazin alimentar și pun produsele mai proaspete în spatele frigiderului”, spune scriitoarea și dezvoltatoarea de rețete Katherine Martinelli.
Cumpără produse necoapte
Nu toate fructele se coc bine pe blat sau în frigider. Dar cumpărarea celor care se coc precum avocado, piersici, banane, pepene galben și kiwi, printre altele, atunci când sunt încă verzi îți oferă mai mult timp să le păstrezi și să le folosești.
Pregătește și depozitează
Oferă legumelor și fructelor tale o șansă de supraviețuire prin depozitarea lor inteligentă. „Ciupercile ar trebui să fie puse într-o pungă de hârtie respirabilă, nu de plastic. Așa durează mai mult” spune Israel, deținătorul unui restaurant. „Spală și usucă frunzele de salată și depozitează-le în pungi sau recipiente tapetate cu prosoape de hârtie pentru a absorbi umezeala. Și pentru țelină, urmează exemplul lui Goldfield: „Am păstrat tulpinile într-o vază cu apă, ceea ce le-a menținut crocante,” spune ea.
Vezi și 8 Alimente pe care NU trebui să le congelezi niciodată: Greșeli frecvente în bucătărie
Planifică mesele
Unele legume și fructe sunt mai rezistente decât altele. O caserolă de căpșuni, de exemplu, se strică în câteva zile, în timp ce portocalele pot rămâne proaspete săptămâni întregi în frigider. Trucul este să gătești în funcție de durata lor de viață. „Primul lucru pe care îl facem când ajungem acasă de la piață este să facem un plan despre cum să consumăm ce am cumpărat,” spune Israel. „Începem cu lucrurile care nu vor rezista. Așa că ne uităm la frunzele de mizuna și spunem: ‘Hai să le mâncăm în seara asta și să lăsăm varza kale pentru mai târziu.’”
Gătește
Ironia face ca una dintre cele mai eficiente metode de a prelungi durata de viață a unui fruct sau a unei legume proaspete să fie… să le gătești! Coacerea sau gătirea unor cantități de legume rădăcinoase aproape de expirare le adaugă câteva zile „de viață”.
Pentru produse mai delicate, inclusiv ierburi proaspete și verdețuri fragede, poți face un pesto vibrant. „Țin mereu un borcan cu pesto de ierburi mixte în frigider, acoperit cu un strat subțire de ulei de măsline, și îl adaug în supe sau oriunde este nevoie de un strat final de aromă verde,” spune scriitoarea culinară și dezvoltatoarea de rețete Sarah Karnasiewicz. La fel ca multe sosuri pe bază de ierburi, pesto-ul este versatil și permite înlocuiri ușoare. Nu ai busuioc? Folosește coriandru, pătrunjel, rucola, mentă sau codițele mai multe tipuri de ierburi.
Supe și smoothie-uri
Bucătarii și alți experți în reducerea risipei sugerează păstrarea resturilor și cojilor de legume în congelator pentru a face supă. Aceeași metodă poate fi aplicată și pentru fructe. „Dacă copiii nu mănâncă toată portocala sau banana, o pun într-o pungă în congelator pentru a face, mai târziu, un smoothie,” spune Katherine Martinelli
Înlocuiește ingrediente
Dacă înveți cum să înlocuiești un ingredient cu altul, asta îți va permite să gătești mai mult timp cu ce ai în frigider. De exemplu, o rețetă de pui la cuptor zice să pui carnea de pasăre pe un amestec de cartofi dulci și galbeni, morcovi și păstârnac. Dar, dacă ai, să zicem, dovleac și varză de Bruxelles, acestea vor fi la fel de delicioase unse cu grăsimea scursă din pui în timpul coacerii. „Am folosit frunze de fenicul în loc de mărar în supa mea cu găluște,” spune Hannah Goldfield.
Unele feluri de mâncare, precum supa de conopidă, cer, din fericire, utilizarea unui ingredient întreg (în acest caz, o căpățână de conopidă). Dar majoritatea rețetelor îți lasă resturi. Câteva fire de ceapă verde care se veștejesc, jumătate de roșie feliată, câțiva morcovi care zac uitați în frigider. Salvează aceste legume cu rețete care permit utilizarea a ceea ce ai. „Sunt un mare fan al supelor improvizate,” spune Karnasiewicz. „La fiecare două zile pun ceva la fiert pe aragaz și continui să adaug lucruri pe măsură ce gătesc.”
Congelează
Congelatoarele sunt grozave pentru a conserva alimentele, dar se umplu rapid. Pentru a economisi spațiu, Israel și Okochi sugerează reducerea cantității de supă (cum ar fi o supă concentrată de ciuperci făcută din resturi de ciuperci) la concentrat care poate fi reconstituit la nevoie. „Gătim cinci litri de supă până rămânem cu un litru, îl congelăm în tăvițe pentru cuburi de gheață și le folosim ca pe cuburile de bouillon,” spune Okochi.
Sursa: g4food