Să aranjezi cu stil flori într-un vas este o artă. Tehnica artistică a aranjării florilor dupa reguli străvechi este numită Ikebana sau arta tablourilor vii, cea care ne ajută să avem în casa noastră buchete de flori spectaculoase. Ikebana poate fi un mod frumos, elegant și simplu de a decora o casă. Pornind de la conceptul de bază „aranjament floral simplist prin natura sa”, acesta reprezintă o adevărată formă de artă de care te poți bucura, precum și a adăuga echilibru și armonie în design-ul casei tale.
Dar pentru a creea armonie și un decor plăcut în căminul tău, trebuie să cunoști câteva reguli specifice și necesare cum ar fi forma imperfectă, neregularitatea, înfățișarea simplă, săracă, dar în același timp delicată și fragilă. Conform unei anumite concepții estetice, aranjamentul nu trebuie să copieze natura, ci să o corecteze. Trebuie să folosiți tulpini, ramuri desfrunzite și frunze pentru a evidenția aranjamentul. Echilibrul compoziței este evident în alegerea de plante, vaze, și plasarea ramurilor.
Aranjamentul simbolistic este reprezentat de trei linii care semnifică cerul, omul și pământul. Cerul este cea mai lungă tulpină. Aceasta este linia principală, unde se folosesc ramuri sau crengi. Este important să alegi ramura care este cea mai lungă, cea mai frumoasa și are cea mai puternică curbă. Simbolul al doilea- omul este un dreptunghi care semnifică tulpina de dimensiune medie și sugerează un om în picioare pe pământ. Aceasta se înscrie pe linia principală. Și al treilea simbol-pământul este un triunghi și este cel mai scurt stem. El exprimă un vârf de munte de pe pământ. Această linie este în echilibru cu cerul și omul.
Vasul folosit, de asemenea, joacă un element-cheie pentru aranjamentul floral. Cele mai multe vase au un design simplu, unul care nu intră în competiție cu frumusețea aranjamentului interior. Alegerea vasului trebuie să fie în armonie cu plantele și alte compoziții.
Pentru aranjamente variate puteți să folosiți flori autohtone, plante exotice, frunze ca de exemplu cele de ferigă, ramuri de copaci sau rămurele înflorite în funcție de sezonul în care vă aflați. Trebuie să știți totuși ca alegerea florilor nu e chiar întâmplătoare, ele au anumite semnificații și le puteți alege în funcție de următoarele caracteristici:
– Irişii albaştri simbolizează curajul bărbătesc;
– Ramurile de pin semnifică tăria caracterului uman;
– Bambusul indică puterea şi rezistenţa;
– Crinul este simbolul frumuseţii feminine;
– Primăvara sunt preferate florile de cireş, piersic sau gutui;
– Vara se folosesc flori de câmp şi ierburi decorative;
– Toamna, aranjamentele constau în arbuşti cu flori viu colorate, precum arţarul;
– Iarna predomină bambusul, trandafirul şi cameliile.
Semnificații deosebite sunt date și de anotimpuri dar și de perioadele vieții omului. Simbolul dat de anotimpuri exprimă bogăția aranjamentului . Primavara şi vara aranjamentul este bogat, iarna el va fi mai sărac şi fără strălucire. Trecutul simbolizează plante înflorite şi frunze uscate, prezentul este reprezentat de flori întredeschise şi frunze verzi, iar viitorul va fi întruchipat de boboci de floare.
Autor: Iulia Gubandru