Prima fermă solară plutitoare din Marea Britanie a fost instalată recent în Berkshire. Proiectul în valoare de 405.400 $ are capacitate de 200 KW, include 800 de panouri fotovoltaice și a fost amenajat pe un rezervor de apă din Sheeplands Farm, lângă Wargrave.
Mark Bennett, proprietarul fermei, a stabilit un parteneriat cu compania franceză Ciel et Terre, care ulterior i-a pus la dispoziție sistemul modular Hydrelio, și speră să trezească interesul cât mai multor persoane pentru a folosi această tehnologie și în alte zone. Fermele solare au devenit populare pentru că oferă posibilitatea de a obține energie solară fără a lega suprafețe mari de teren. Panourile pot fi montate pe circuite de apă (lacuri artificiale sau naturale, heleștee, canale de irigații, rezervoare etc.) și aduc avantaje mai ales în cazurile în care există suprafețe reduse de sol utilizabil. De asemenea, panourile solare mențin umbră deasupra apei, încetinind astfel procesul de evaporare a acesteia.
Sisteme similare au mai fost instalate în Franța și India, iar Japonia intenționează să construiască cea mai mare fermă solară plutitoare din lume, cu capacitate de 1.7 MW, lângă Osaka. Aceasta va fi parte dintr-un proiect mai amplu, de 60 MW, dezvoltat în cadrul unui parteneriat dintre Ciel et Terre, gigantul nipon Kyocera și Century Tokyo Leasing Company.
Investiția în ferma din Berkshire va fi amortizată în șase ani, iar Mark Bennett va câștiga circa 32.000 de dolari pe an în următorii 20 de ani din subvențiile acordate pentru energia generată și va economisi aproximativ 40.000 de dolari pe an la facturile de energie ale fermei sale. El a înființat o companie numită Floating Solar UK pentru a promova și distribui această tehnologie.
Autor: Alina Boicu
Sursa foto: theguardian.com