Cum se montează tapetul

2

Decorarea pereților cu tapet conferă locuinței un aer aparte, personalizat, dar, de multe ori, lumea se ferește de el pentru că pare complicat să aplici corect foile de tapet. Casoteca vă arată cum se montează tapetul în câțiva pași simpli.

Aveți nevoie de o masa mare, liberă și curată pentru a pregati tapetul pentru montare. Dacă nu aveți o masă suficient de mare, vă puteți folosi de podea, doar să fie curată.

Pasul 1

Măsurați înălțimea peretelui de la podea la tavan. Porniți de la un colţ al încăperii și trasaţi o linie verticală cu ajutorul unui fir cu plumb sau al unui boloboc. Prima fâşie de tapet se va alinia la această linie.

tapet pasul 2

Pasul 2

Tăiaţi cu foarfeca o fâşie de tapet cu 10 cm mai lungă decât distanţa dintre plafon şi podea. În acest fel puteți preveni apariția imperfecțiunilor. În cazul tapetelor cu model, aveţi grijă ca modelul să se potrivească cu cel de pe următoarea bandă care urmează să fie tăiată.

 

tapet pasul 3

 

 

Pasul 3

Întindeţi fâşia tăiată pe masa și începeți aplicarea adezivului în mod uniform folosindu-vă de o pensulă. Întâi aplicaţi adezivul pe trei sferturi din lungimea fâşiei, pornind dinspre mijloc spre margini.

tapet pasul 4

 

 

Pasul 4

Îndoiţi porţiunea unsă cu adeziv (astfel încât cele două suprafeţe unse să se suprapună), apoi repetaţi operaţiunea pe bucata rămasă. Lăsaţi tapetul să se înmoaie timp de 5-10 minute.

 

tapet pasul 5

 

Pasul 5

Aveți în vedere faptul că pentru a putea aplica tapetul, pereții trebuie să fie uscați și curați. Prima fâşie de tapet se aplică de-a lungul liniei trasate anterior. Despăturiţi porţiunea mai lungă a tapetului suprapus şi lipiţi fâşia pe perete (începeţi cu o marjă de 3-4 cm la plafon). Apoi desfaceţi şi partea de jos şi întindeţi treptat tapetul pe perete, având grijă să nu se formeze riduri.

 

tapet pasul 6

Pasul 6

Neteziţi fâşia lipită cu ajutorul unei perii, de sus în jos. Faceți cu peria mișcări în V inversate pentru a elimina aerul prins. În timp ce progresaţi către partea de jos, verificaţi alinierea tapetului la linia trasată.

 

tapet pasul 7

 

Pasul 7

Marcați zona din care veți tăia prin apăsare cu foarfecele pe zona de întâlnire a peretelui cu tavanul, la fel și la uşi, ferestre şi podea.

 

tapet pasul 8

 

Pasul 8

Desprindeți puțin tapetul de pe perete și începeți să taiați pe linia marcată. Tăiaţi surplusul de-a lungul îndoiturilor.

 

tapet pasul 9

 

Pasul 9

Aplicaţi şi celelalte fâşii, potrivind marginile şi modelul. Începeți aplicarea tapetului de la tavan și întindeți-l către podea. Asigurați-vă că motivul de decor de pe foile de tapet se potrivește. La îmbinări, neteziţi adezivul cu o rolă pentru margini de tapet.

tapet pasul 10

 

Pasul 10

Colțurile se tapetează cu ușurință, ținându-se cont de continuitatea motivului. În cazul în care se tapetează un colț convex este indicat să lăsați o margine de 4-5 cm. La aplicarea primei fâşii de tapet pe peretele următor, începeţi prin marcarea liniei verticale, apoi montaţi fâşia ajustată la această linie, la fel ca la primul perete.

tapet pasul 11

 

 

Pasul 11

După ce ați lipit tapetul, folosiți-vă de foarfece pentru a decupa părțile inferioare în exces. După ce ați lipit toate foile de tapet, neteziți zonele de îmbinare cu o perie pentru a elimina aerul.

 

SURSA: Praktiker, Diego

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here