Cumpărături inteligente în vremuri de criză. Care sunt alimentele care nu se strică

0

Mulți dintre noi obișnuim, adesea, să facem mai multe cumpărături decât am avea nevoie și sfârșim prin a arunca la gunoi o mare parte din alimentele cumpărate.

 

Tendința de a cumpăra cantități de alimente mai mari decât consumăm se va accentua în perioada imediat următoare, odată cu venirea Sărbătorilor Pascale, asta fără să mai amintim și de situația neplăcută de la nivel mondial, cauzată de pandemia de coronavirus, care ne determină de câteva săptămâni încoace să golim rafturile magazinelor.

Mai ales în aceste vremuri, este important să nu uităm că trebuie să păstrăm un echilibru în toate și să nu exagerăm cu cumpărăturile, iar dacă ținem, totuși, să facem provizii pentru zilele mai grele, ar trebui să știm că există unele alimente, cu multiple beneficii asupra organismului uman, care rezistă în timp, păstrându-și toate proprietățile și fără să se altereze. Condiția este doar ca ele să fie depozitate într-un mod corect, într-un spațiu răcoros și în vase etanșe.

Dintre ele, am ales să amintim:

Mierea

Mierea este un aliment care are multiple efecte benefice pentru sănătatea noastră, poate fi consumată în diverse moduri și poate înlocui cu ușurință zahărul.

Mierea rezistă în timp şi se menţine într-o stare perfect comestibilă, arheologii găsind, în mormintele egiptene, chiar și urne cu miere veche de mii de ani, dar încă bună pentru consum. Pentru conservarea mierii într-un mod corect, apicultorii recomandă depozitarea ei în locuri ferite de lumină, uscate și răcoroase, la o temperatură de 10-15°C, unii fiind de părere că cea mai bună metodă de conservare a acestui aliment este congelarea.

 

Fructele oleaginoase (migdale, fistic, nuci, castane, alune)

Fructele oleaginoase sunt, potrivit nutriționiștilor, excelente surse de proteine, fibre și de grăsimi esențiale.

Aceste alimente conțin, și ne pot furniza, o serie întreagă de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) și minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.), iar conținutul ridicat de fibre și antioxidanți din fructele oleaginoase le dau un important rol preventiv în debutul bolilor cardiovasculare și al celor degenerative, specifice înaintării în vârstă.

De asemenea, specialiștii mai spun că aceste fructe ar trebui consumate cât mai crude, nu prăjite, coapte ș.a.m.d.

 

Orezul

Un aliment care are un termen de valabilitate lung, orezul este folosit în multe combinații culinare. Sursă de fibre alimentare și proteine, de vitamine, minerale (fier, calciu, magneziu, zinc și fosfor), orezul este o plantă cultivată la scară largă, iar datorită aportului de substanțe nutritive pe care îl poate aduce, este considerat ca fiind cel mai popular aliment de bază, consumat în întreaga lume, mai ales în Asia.

 

Conservele

O parte dintre mâncăruri pot fi păstrate și în conserve spre a fi consumate peste timp. Fie că vorbim despre cele cumpărate, sau despre cele pregătite în casă, alimentele conservate rezistă mult mai mult decât cele gătite și nu sunt pretențioase atunci când vine vorba de depozitare.

Ca să ne asigurăm că trecem cu bine peste această perioadă de izolare și pentru a nu lăsa unele dintre alimentele pe care le-am cumpărat în plus, să se strice, le putem transforma în conserve, pe care să le depozităm într-un loc răcoros și umbrit.

 

Vinul

Vinul este unul dintre produsele cărora trecerea timpului le este favorabilă, iar doctorii susțin că o cantitate de 100-150 ml pe zi, de vin roșu, are o acțiune benefică asupra inimii. Ca să își păstreze proprietățile și să nu se altereze, vinul trebuie păstrat la o temperatură constantă, cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius, cea ideală fiind de 13 grade Celsius. Dacă mierea, spre exemplu, poate fi congelată fără probleme, sticlele de vin nu trebuie puse sub nicio formă în congelator, nici măcar pentru scurt timp. De asemenea, el este afectat de lumina puternică, motiv pentru care oenologii subliniază că vinurile trebuie păstrate în locuri întunecoase, precum cramele sau pivnițele.

Dacă ar fi să mai enumerăm și alte alimente pe care le putem cumpăra în cantități mai mari, fiind siguri că nu se vor strica, ar trebui să menționăm sarea. Deși conține subtanțe care îi sunt, de asemenea, necesare corpului uman, nutriționiștii recomandă consumul cu moderație, printre efectele negative ale excesului de sare sau zahăr, numărându-se bolile cardiovasculare.

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here