Fetica este o plantǎ anualǎ, originarǎ din Europa. Se mai numeşte şi salatǎ de cȃmp sau salata mieilor.
Ȋn Evul Mediu era consumată de oamenii săraci şi de călugări care o cultivau ȋn grădinile mânăstirilor. Ȋn timpul domniei lui Ludovic al XIV lea a fost introdusă nobililor de către grădinarul regelui, celebrul Jean Baptiste de La Quintinie. De atunci, fetica face parte din meniul francezilor care sunt ȋn prezent, cei mai mari producători din Europa, urmaţi de Germania şi Italia.
Fetica are frunze alungite, de un verde intens, cu lungime de cca 15 cm. Florile sale sunt mici, cu petale albastru palid. Fructele sunt achene de culoare galbenǎ.
Înfloreşte din aprilie până la ȋnceputul verii, iar seminţele se pot aduna din mai pȃnǎ ȋn iulie.
Fetica-cultivare
Se poate semǎna de primǎvara, devreme, pȃnǎ ȋn ultimele luni de toamnǎ, cu condiţia ca temperatura sǎ nu scadǎ sub 12 grade Celsius. Ca urmare, poate precede sau urma, culturile de bazǎ.
Se dezvoltă bine atȃt pe cȃmp cȃt şi ȋn solarii.
Recoltarea frunzelor se face din mai până ȋn noiembrie.
Seminţele se planteazǎ la o adȃncime de 2cm şi o distanţă de 30 cm unele de celelalte. Preferă solul fertil, nisipos sau argilos, umed, dar bine drenat, expus soarelui.
Frunzele de fetică au un gust acrişor, cu o uşoară tentă de nucă. Se folosesc ȋn general ȋn salate, aducând un aport important de nutrienţi. Conţin vitaminele A, C şi B6 şi minerale: fier (care se ȋntâlneşte ȋn cantitate mai mare decât ȋn spanac) potasiu, cupru, zinc şi mangan.
Citeşte şi: https://agroteca.ro/urzica-planta-sanatate-protectie/
Cum se poate consuma fetica?
- ȋn sandvişuri cu ton, cu pui sau cu ou fiert
- ȋn supe, omlete şi orez
- gătită ca spanacul
- ȋn salate, alături de frunze de andive, păpădie şi rucola
- simplă, asezonată cu ulei de nucă, sare şi piper
- tocată, ȋn musacale
- ȋn sucuri
Când se cumpără, frunzele de fetică trebuie să aibă o culoare cât mai intensă şi să fie crocante.
Se poate păstra la frigider ȋn pungi de plastic perforate, dar nu mai mult de 2 zile.
Sursa foto: www.amazon.com