De ce Finlanda este cea mai fericită țară. Natura este un prim factor pentru finlandezi

1

Timp de cinci ani la rând, Finlanda s-a clasat pe locul 1 în topul celor mai fericite țări din lume, potrivit World Happiness Report citat de cnbc.com.

În 2022, oamenilor din 156 de țări li s-a cerut „să-și evalueze viața astăzi pe o scară de la 0 la 10, cel mai rău fiind 0”. De asemenea, se analizează factorii care contribuie la sprijinul social, speranța de viață, generozitatea și absența corupției.

Dar ce anume îi face pe oamenii din Finlanda să fie atât de mulțumiți de viața lor?

„În calitate de filosof finlandez și cercetător în psihologie care studiază fundamentele fericirii, sunt adesea întrebată: Ce anume îi face pe oamenii din Finlanda să fie atât de excepțional de mulțumiți de viața lor?”, a scris autorul articolului, Frank Martela.

„Pentru a menține o calitate ridicată a vieții, iată trei lucruri pe care nu le facem niciodată”, a explicat acesta apoi.

Citește și: Cum transformi grădina în cel mai bun loc de odihnă și relaxare

1. Nu se compară cu alții

Există o replică celebră a unui poet finlandez: „Kell’ onni on, se onnen katkekoon”. Într-o traducere aproximativă înseamnă: „Nu te compara sau nu te lauda cu fericirea ta.” Finlandezii iau asta în serios, mai ales când vine vorba de lucruri materiale și etalarea bogăției.

2. Nu ignoră beneficiile naturii

Potrivit unui sondaj din 2021, 87% dintre finlandezi consideră că natura este importantă pentru ei, deoarece le oferă liniște sufletească, energie și relaxare.

In Finlanda, angajații au dreptul la patru săptămâni de vacanță de vară, pe care, mulți dintre ei și le petrec în sânul naturii. Multe orașe finlandeze sunt, de asemenea, construite astfel încât oamenii să aibă acces la natură.

3. Nu înșală încrederea celor din jur

Cu cât nivelul de încredere într-o țară este mai ridicat, cu atât cetățenii acesteia sunt mai fericiți. Sau așa au descoperit cercetătorii.

Un experiment social cu un „portofel pierdut” făcut în 2022 a testat onestitatea cetățenilor. 192 de portofele au fost „pierdute” în 16 orașe din întreaga lume. În Helsinki, 11 din 12 portofele au fost returnate proprietarului.

Finlandezii tind să aibă încredere unii în alții și prețuiesc onestitatea. Daca îți uiți laptopul într-o bibliotecă sau iți pierzi telefonul în tren, poți fi destul de sigur că îl vei primi înapoi. De asemenea, copiii iau adesea un autobuz public de la școala și se joacă afară, fără supraveghere.

un comentariu

  1. […] Timp de cinci ani la rând, Finlanda s-a clasat pe locul 1 în topul celor mai fericite țări din lume, potrivit World Happiness Report citat de cnbc.com. În 2022, oamenilor din 156 de țări li s-a cerut „să-și evalueze viața astăzi pe o scară de… Cititi mai multe aici: De ce Finlanda este cea mai fericită țară. Natura este un prim factor pentru finlandezi […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here