Decorează casa cu plante reprezentative pentru Crăciun

0
plante decorative de Craciun

Luna decembrie este specifică sărbatorilor de iarnă; este luna decorațiunilor și a cadourilor dar ar fi interesant de știut și câteva aspecte despre plantele reprezentative acestor sărbători. Pe lângă tradiționalul brad de Crăciun sunt și câteva plante asociate cu această sărbătoare. În acest sens iată niște exemple de acest fel: ilexul, vâscul, cactusul de Crăciun și Steaua Crăciunului sau rozmarinul, însă și echeveria și ardisia sau amaryllis sunt asociate cu sărbătorile din această peioadă.

 

1. Ilex
Ilexul este o plantă asociată sărbătorii Crăciunului datorită frunzelor sale verzi și bobițelor roșii care sunt folosite adesea în decorațiuni pentru sărbătorile de iarnă, în special la coronițele pentru uși. Este perfect pentru decoraţiunile de Crăciun deoarece poate rezista pe toată perioada sărbătorilor. Se pare că Ilexul a început să fie asociat cu Crăciunul încă dinainte de perioada creștinătății. Pentru creştini ilexul are o semnificaţie deosebită: reprezintă coroana de spini a lui Hristos.

ilex
ilex

 

2. Vâsc
Vâscul este o altă plantă asociată cu sărbătoarea Crăciunului. În casele noastre această plantă ajunge sub formă de crenguță și este indicat să-l avem pentru că el simbolizează biruința vieții și este considerat aducător de noroc, mai ales în dragoste. Este și o superstiție conform căreia trebuie să ai de Crăciun măcar o crenguță de vâsc în casa ta și astfel vei atrage prosperitatea și vei avea un an nou mai bun. Este de asemenea des utilizat şi ca decoraţiune de Crăciun.

vasc
vasc

 

3. Cactusul de Crăciun sau Schlumbergera
Acest cactus este originar din Brazilia și reprezintă una dintre speciile cele mai decorative. Cactusul de Crăciun înflorește în preajma sărbătorilor, în perioada iernii timp de 6-8 săptămâni. Este o plantă asociată în mod evident cu sărbătoarea Nașterii Domnului. Înflorește doar dacă timp de câteva luni nu este mutată, din această cauză i se mai spune și  „Nu mă deranja”.

cactusul craciunului
cactusul craciunului

 

4. Rozmarinul
Rozmarinul provine din zona Mării Mediterane. Este o plantă lemnoasă, perenă, veșnic verde și are flori de culoare albastră cu un miros dulce, foarte plăcut. Pomișorii de rozmarin sunt foarte des folosiți în timpul Crăciunului pentru a înlocui bradul de Crăciun. Planta poate fi tăiată în diferite forme care apoi pot fi decorate. Există și o legendă care spune că atunci când Maria a fugit în Egipt, mantia ei a trecut peste un tufiş de rozmarin. Atunci floarea albă şi-a schimbat culoarea în albastru ca şi mantia Mariei şi a căpătat un miros dulce.

rozmarin
rozmarin

 

5. Echeveria
Echeveria, planta care străluceşte în noapte este o plantă suculentă foarte îndrăgită în America. Este folosită în acest sezon pentru a creea aranjamente florale pentru coronițe dar este și o plantă atractivă, ideală pentru apartamente. Se cultivă foarte ușor în casă și supraviețuiește foarte bine variațiilor termice din locuință.

echeveria
echeveria

 

6. Ardisia
Ardisia crispa sau crenata este o plantă perenă, veșnic verde, o plantă deosebită datorită fructelor sale minunate de pădure care sunt foarte persistente și durează aproape un an întreg, oferind plantei un aspect decorativ. Mai mult decât atât, Ardisia este adecvată pentru Crăciun datorită acestor fructe de pădure roșii sau albe. Este utilizată în principal ca o plantă de interior dar și ca plantă de grădină.

ardisia
ardisia

 

7. Crăciunița sau Poinsettia
Crăciunița numită și Steaua Crăciunului este o floare specifică Crăciunului pentru că este singura plantă care are proprietatea de a-și schimba culoarea frunzelor în roșu în preajma Crăciunului. În România este foarte cunoscută în ultima vreme, devenind de nelipsit în decorurile de sărbătoare, alături de brad. Există numeroase legende ale florii Crăciunului dar toate asociază floarea cu credința, puritatea, bunătatea și încrederea în oameni. Astăzi această stea de Crăciun este oferită ca un gest pozitiv care simbolizează succesul și fericirea.

craciunita
craciunita

 

8. Amaryllis
Amaryllis sau crinul de cameră este o plantă de ghiveci cu bulbi care ne încântă cu florile ei mari, în formă de trompetă, viu colorate, de la alb la roșu intens. Provine din Africa de Sud și face parte din familia Amaryllidaceae. În această perioadă, florile se deschid timp de 4-6 săptămâni, în preajma Crăciunului, iar dacă aerul din casă nu este foarte uscat, florile pot rezista până la 6-8 săptămâni, iar planta va trăi până când frunzele vor începe să se îngălbenească.

Amaryllis
Amaryllis

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto:  ardisia.com, prweb.com, givingplants.com, ferrebeekeeper.com, sahorticultura.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here