Desertul cu noroc de Revelion: Vassilopitta

0

În Grecia ziua de Anul Nou este dedicată Sfântului Vasile, celebru pentru bunătatea sa. Copiii îşi lasă încălţămintea lângă şemineu în noaptea de Revelion pentru a primi daruri de la sfântul cel bun. O mâncare tradiţională pentru această sărbătoare este vassilopitta, o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv.

Legenda

Pe vremea când Sfântul Vasile era episcop în Cezareea, prefectul de Capadocia a vrut să jefuiască oraşul. Ca să salveze oraşul, episcopul a adunat de la locuitori tot aurul pe care aceştia îl aveau în bijuterii şi monezi pentru a-l oferi atacatorului. Acesta, spune legenda, s-a ruşinat în faţa gestului Sfântului Vasile şi a plecat fără să ia nimic. Atunci Sfântul Vasile care nu mai ştia cât să dea fiecăruia înapoi, a hotărât să se pregătească mici plăcinţele în care a pus câte ceva din ce luase de la localnici, fiecare primind înapoi ce a găsit astfel. De atunci grecii au credinţa că cel care găseşte moneda va fii norocos tot anul.

În alte variante, ideea jafului este înlocuită cu aceea a unui potenţial asediu în cazul în care nu se plătea un tribut sau cu aceea a unui împărat care introduce o nouă taxă. Legenda spune că fiecare a primit, printr-o minune, exact partea pe care a dat-o. Dar în acest context, ideea de noroc este înlocuită cu aceea de dreptate divină.

O altă variantă  a legendei Vasilopitei spune că, pur şi simplu, Sfântul Vasile a vrut să dea de pomană săracilor şi a ales varianta introducerii aurului în pâini.

Ingrediente

  • 300 g făina
  • 1 linguriță praf de copt
  • 130 g unt
  • 4 ouă
  • 250 g zahăr
  • 120 g migdale măcinate fin
  • 50 g migdale măcinate gros
  • zahăr pudră pentru ornare
  • coaja rasa de lamaie, anason, esență de vanilie, migdale măcinate și cognac

Mod de preparare

Se amestecă făina și praful de copt într-un castron.

În alt castron, se amestecă untul, zaharul și sarea, până ce se omogenizează. Se adaugă apoi galbenușurile de ou, coaja rasă de lămâie, anasonul, esența de vanilie, migdalele măcinate,  si cognac-ul.

Albușurile se bat spumă într-un bol.

Se adaugă în compoziția făcută din unt, zahăr, gălbenușuri etc. albușurile bătute și făina. Se adaugă treptat, asteptând de fiecare dată să se omogenizeze compoziția.

Aluatul trebuie sa aibă o consistență semi-lichidă, atunci când trecem lingura de lemn prin el să se vadă pentru câteva secunde fundul castronului.

Se toarna într-o formă rotundă, unsă cu unt și tapetata cu făina, se împrăștie migdale măcinate deasupra.

Se toarnă jumătate din compoziție apoi se pune moneda mai în marginea formei ca să nu existe riscul, atunci când se taie, să fie la mijloc.

Se introduce apoi în cuptorul preîncălzit pentru 55 minute, apoi se mai lasă un pic înăuntru să se odihnească, se poate testa cu o scobitoare. La sfârșit, se poate imprastia zahar pudra deasupra prajiturii.

Poftă bună și un an nou cu bucurie!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here