Electrocasnicele trebuie scoase din priză când nu sunt folosite

1

Curentul din ce în ce mai scump ne face să fim mai atenți la orice consum. Electrocasnicele consumă chiar și atunci când sunt închise, totuși obișnuim să le lăsăm în priză în permanență.

Cu ele scoase din priză atunci când nu sunt folosite, factura anuală la curent ar putea fi mai mică cu aproximativ 420 de lei.

O analiză recentă a unei companii de electricitate arată ca aparatele lăsate în modul stand-by consumă între 40-70% din energia pe care o folosesc în timpul funcționarii.

Un simplu televizor consuma 190 kWh/an și se află în top zece consumatori de energie electrică din locuință. Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care își doresc sa cumpere un televizor cu o diagonala mai mică de 100 cm sa aleagă unul din clasa energetică A.

Televizoarele led consumă mai puțin decât cele de tip plasmă, iar laptopul sau tableta au un consum cu până la 80% mai redus față de monitoarele clasice.

Vezi și Ministerul Energiei a prelungit perioada de depunere a proiectelor pentru investiții în eficientizarea consumului de energie

Cine consumă curent dacă stă în priză

”În mod normal, orice consumator de energie electrică, și dacă e un simplu bec, are un consum oarecare de energie electrică. Kwh la ora actuală este undeva situat între 80 de bani și un leu 20, un leu 30.

Dacă ar fi să luam un televizor și plecăm de acasă și mergem la serviciu și îl scoatem din priza, folosim doar 2-3 ore pe zi, îl lăsăm în priza, asta înseamnă foarte brut calculat într-un an o economie de 10 lei. Poate este mai greu să fim atenți să scoatem din priză

Dacă toată aparatura ar fi scoasă din priză atunci când nu este folosită, factura de curent ar putea fi cu peste 400 de lei mai mică pe an” explică specialiștii.

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here