Cum să îngrijești corect plantele de apartament

0

Anul acesta primăvara, anotimp capricios de altfel, ne-a adus atât zile însorite, călduroase, cât și episoade de ninsoare și frig. Pare, însă, că luna aprilie și-a intrat în drepturi, vremea fiind perfectă pentru grădinărit.

 

Pentru că plantele merită toată atenția noastră, dar este și foarte ușor să facem greșeli atunci când le îngrijim, am pregătit o listă cu unele dintre cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont atunci când te ocupi de plantele de apartament:

Este posibil să aibă nevoie de mai multă apă

Ziua a devenit mai lungă, iar temperaturile sunt în creștere, astfel că platele vor fi expuse tot mai mult luminii și căldurii, motiv pentru care ele ar putea avea nevoie și de o cantitate mai mare de apă. Specialiștii sunt de părere că cel mai bine este să udăm platele dimineața sau seara, pentru că este mai răcoare, iar apa se evaporă puțin mai greu. Cu toate acestea, nu este bine să creștem cantitatea de apă dintr-odată, ci treptat, pentru a observa dacă plantelor le priește sau nu. Nu trebuie să uităm că și ele sunt diferite, unele iubesc apa, în timp ce altele nu au nevoie de atât de multă.

 

Mută ghivecele într-un loc unde lumina este filtrată

Cum pe timpul verii, soarele este mai puternic și, implicit, expunerea la lumină mai mare, este  indicat ca plantele să stea într-o zonă a casei unde lumina nu bate direct pe ele. Nu uita că se aplică și aici același principiu – unele plante sunt obișnuite cu mediile de viață aride, însorite, în timp ce altora le poate dăuna foarte mult.

Ai grijă la temperatură și umiditate

În general, plantelor le merge cel mai bine dacă sunt expuse unor temepraturi cuprinse între aproximativ 15 și 25 de grade Celsius și dacă încăperea respectivă ar un nivel constant de umiditate.

 

Toaletează-le în mod constant

La fel ca noi, oamenii, și plantele au nevoie de … „un ritual de frumusețe”, astfel că este necesar să ștergi frunzele de praf, să le înlături pe cele uscate și florile moarte sau să schimbi substratul (în general o dată la aproximativ 12-18 luni), pentru a ține la distanță eventualii dăunători sau bolile.

Alege substratul în funcție de tipul și nevoile fiecărei plante

După cum scriam mai sus, este necesar ca acest proces să se realizeze o data la 12-18 luni (în funcție de plantă) pentru a-i asigura un nou aport de nutrienți. Spre exemplu, orhideele (unele dintre cele mai populare plante de apartament) au nevoie de un substrat aerisit, iar cactușii, au nevoie de un substrat ce va asigura bunul drenaj al apei.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here