Floarea din curtea românilor care te poate îmbogăţi. Puţini ştiu ce comoară au în grădină

3

Există plante și plante, iar multe dintre ele sunt cultivate și de grădinarii români. Deși majoritatea aduc beneficii pentru sănătate, unele dintre ele aduc și alte beneficii, materiale, iar în cazul plantei de care vorbim astăzi, șofranul, beneficiile materiale pot fi extrem de mari. Așa că, citește mai departe și află despre floarea din curtea românilor care te poate îmbogăţi.

Șofranul, floarea din curtea românilor care te poate îmbogăţi

Toți am auzit de această plantă, cunoscută ca unul din condimentele des folosite, dar puțini îi știu originea. Conform celei mai răspândite teorii, șofranul, că despre el este vorba, provine din insula Creta, în epoca bronzului.

Apoi, a fost adus în țările din Orientul Mijlociu, în Iran și în China. Se mai spune că arabii din Orientul Mijlociu l-au adus apoi în țările europene din regiunea mediteraneană.

Coloniștii romani au luat șofranul cu ei atunci când s-au stabilit în sudul Galiei, unde a fost cultivat pe scară largă până la invazia barbară din anul 271 d.Hr. în Italia.

Teorii concurente afirmă că șofranul a revenit în Franța abia odată cu maurii din secolul al VIII-lea d.Hr. sau odată cu papalitatea de la Avignon, în secolul al XIV-lea d.Hr.

Dar, indiferent care i-ar fi originea, șofranul este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Acesta este obținut din pistilul uscat al crocusului de șofran, o floare originară din Orientul Mijlociu.

Are beneficii imense pentru sănătate

Șofranul abundă în substanțe fitochimice, în special picrocrocina, care se descompune în timpul procesului de uscare pentru a forma safranal, care îi conferă gustul distinctiv de pământ. Un alt pigment carotenoid crocin, produce culoarea galben-aurie atunci când este amestecat cu orez.

Șofranul conține, de asemenea, antioxidanți nevolatili, inclusiv licopen și zeaxantină, pe care îi identificăm cu o dietă mediteraneană, care sunt extraordinari pentru o viață lungă și sănătoasă.

Planta are o gamă largă de utilizări medicinale și nutriționale. În mod tradițional, acesta merge mult timp în urmă ca o alternativă la medicamente pentru multe afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea, Alzheimer și diabetul.

Mai multe studii confirmă efectele medicinale ale plantei. Efectele antioxidante demonstrează o activitate de curățare a radicalilor liberi care modulează mediatorii inflamatori, imunitatea umorală și răspunsurile imunității mediate de celule.

Citește și: Șofranul, din bucatele Orientului, ȋn ţesături și parfumuri

În ce condiții și cum se cultivă șofranul

Conform specialiștilor, când vine vorba de cultivarea șofranului, altitudinea, caracteristicile solului, temperatura, fotoperioada și locațiile topografice sunt parametrii de mediu critici care afectează producția de șofran. Această cultură de condimente se dezvoltă bine pe soluri argilo-calcaroase friabile, moi, cu densitate scăzută, bine irigate și bine drenate, cu un pH optim.

Este cultivat în principal în Iran, Afganistan, Maroc, India, Spania, Grecia și Italia. Studiile anterioare sugerează că 600 mm de precipitații sezoniere sunt aproape suficiente pentru cultivarea șofranului în condiții de ploaie. Aceste condiții pot varia în funcție de caracteristicile solului și de practicile de fertilizare.

Studiile au raportat cel mai mare număr de flori și cea mai mare producție de stigmate uscate atunci când cormii au fost plantați cu o densitate mare în sol nisipos, în timp ce cea mai mare greutate a stigmatelor a fost obținută la semănarea cormilor în sol argilos cu densitate mare.

Calitatea șofranului depinde în întregime de condițiile de mediu, de conținutul și compoziția metaboliților secundari. Principalii compuși marcanți crocins, picrocrocin și safranal sunt responsabili de puterea colorantă, amăruie și, respectiv, aromatică.

Cât costă condimentul în România

Grădinarii români cultivă șofranul,  și unii bucătari folosesc acest condiment valoros, însă puțini sunt cei care cunosc acest condiment în România, dar asta nu înseamnă că șofranul nu există în România.

Șofrannul Floarea din curtea românilor care te poate îmbogăţi. Puţini ştiu ce comoară au în grădină

Cu tooate astea, Iranul este cel mai mare exportator de șofran din România, iar Iranul este, de asemenea, cel mai mare producător de șofran din lume. Iranul exportă șofranul în multe țări din lume, cum ar fi India, Ucraina, Dubai, Turcia, Franța etc.

Prețul șofranului în România nu este fix din cauza valorii ridicate a acestui condiment și se poate schimba. Prețul șofranului în România este de aproximativ 1.180 de dolari, iar prețul gramului de șofran în România este de 1,82 euro.

Concluzie

Acum ai aflat care este floarea din curtea românilor care te poate îmbogăţi, și sincer vorbind merită să-l cultivi, doar dacă te gândești la prețul cu care se vinde la acest moment. Așadar, acum că ai toate datele, nu mai ai altceva de făcut decât să te apuci de treabă.

Sursa: playtech.ro

3 comentarii

  1. […] Există plante și plante, iar multe dintre ele sunt cultivate și de grădinarii români. Deși majoritatea aduc beneficii pentru sănătate, unele dintre ele aduc și alte beneficii, materiale, iar în cazul plantei de care vorbim astăzi, șofranul, beneficiile materiale pot fi extrem de mari. Așa… Cititi mai multe aici: Floarea din curtea românilor care te poate îmbogăţi. Puţini ştiu ce comoară au în grădină […]

  2. Foarte interesant de citi despre asa sofranul si originea lui. Este interesant sa stim cum se cultiva si ce conditii de mediu sunt necesare pentru cresterea optima. Mai mult, beneficiile pentru sanatate conferite de acest condiment sunt extraordinare! Mult succes gradinarilor romani!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here