Florile de toamnă, află tot ce nu știai despre ele!

5
Florile de toamnă, află tot ce nu știai despre ele!

Orice grădină este frumoasă când are flori, cu atât mai mult ne place când sunt flori tot timpul anului într-un spațiu verde. Pentru că vara deja a trecut vrem să vedem acum florile de toamnă. Sunt plante foarte rezistente la frig, multe dintre ele înflorind până aproape de iarnă.

Printre florile de toamnă care ar trebui să își găsească loc în orice grădină enumerăm câteva, unele mai puțin cunoscute în țara noastră dar care s-au adaptat foarte bine la clima din România: Crizantema, Anemona, Ochiul boului, Florile de piatră, Dalia, Canna, Echinacea, Callicarpa, Caryopteris, Helenium, floarea de toamnă multicoloră, Gladiola, Steluțe de toamnă sau Asterul, Splinuța sau Solidago, Iarba neagră sau Calluna Vulgaris, Lilicelul, Fluturași (Gaillardia).

Suntem convinși că v-am trezit interesul, așadar vom vorbi în continuare despre aceste tipuri de flori.

Crizantemele -reginele florilor de toamnă, numite și tufănele, dumitrițe sau margarete de toamnă sunt formate din aproximativ 30 de specii de plante perene, native Asiei și Europei de nord-est. Crizantemele sunt plante perene, predomină în grădini toată toamna și înfloresc de la sfârșitul lunii august până la începutul iernii. Au nevoie de un sol bine drenat expus la soare sau penumbră. Se cultivă și în ghivece sau jardiniere. Udarea se face des, de preferat dimineața devreme.

Florile de toamnă, află tot ce nu știai despre ele!

Anemonele sunt plante care cuprind aproximativ 120 de specii de flori. Cel mai des pot fi întâlnite în emisfera nordică, dar le găsim și în unele zone mai reci sau în pădurile din emisfera sudică. Plante erbacee, perene cu frunze radicale și cu flori mari, asemănătoare macului, de diferite culori, acestea se plantează toamna sau primăvara devreme, în februarie – martie. Cresc în flora spontană sau se pot cultiva ca plante decorative. Anemone preferă un sol reavăn, bogat în humus și drenat. Este sensibilă la exces de umezeală și la temperaturi scăzute, coloritul fiind favorizat prin expunerea la soare.

Florile de toamnă, află tot ce nu știai despre ele!

Ochiul Boului sau Callistephus este un gen de plantă din familia Asteraceae. Această specie provine din China și Japonia, fiind o plantă anuală. Callistephus Chinensis o plantă anuală, cu aspect de tufă, înflorește încă din iulie și rezistă până la sfârșitul lunii septembrie. Are nevoie de un sol bine drenat, bogat în substanțe nutritive, reavăn cu un PH neutru-alcalin și preferă lumina. Necesită spații însorite sau semiumbră. Se udă cu regularitate ca solul să fie mereu umed.

Florile de toamnă, află tot ce nu știai despre ele!

Florile de piatră au denumiea științifică Portulaca Grandiflora dar sunt cunoscute și ca trandafirul mexican, trandafirul de piatră sau trandafirul soarelui. Sunt plante anuale ce se înmulțesc prin semințe. Le plac locurile însorite și nisipoase, aproape lipsite de humus. La umbră acestea nu înfloresc, în schimb expuse la soare dacă se udă în fiecare seară înfloresc abundent. Perioada de înflorire este din iunie până în octombrie.

Florile de toamnă, află tot ce nu știai despre ele!

Gherghina sau Dahlia, originară din Mexic este o floare ornamentală des întâlnită pe spațiile verzi toamna. Plantarea se face primăvara iar înflorirea are loc din iunie până în octombrie, sau în unele cazuri până la primul îngheț. Mare iubitoare de soare, Dahlia preferă un pământ fertil și are nevoie de multă apă. Se înmulțește prin semințe sau prin rădăcini care se recolteză la sfârșitul lunii octombrie și se replantează primăvara.

Florile de toamnă, află tot ce nu știai despre ele!

Plantele prezentate sunt cele mai cunoscute flori de toamnă, însă într-o ediție viitoare vă vom prezenta și alte flori mai puțin cunoscute pe meleagurile noastre dar cel puțin la fel de frumoase ca acestea.

Sursa foto: pinterest.com, pixabay.com

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here